Utviklingskostnader

Ordningen gir støtte til utvikling av felles løsninger av verdi for brukerne i kommunal sektor. Støtten kan kun benyttes til å dekke kostnader ved selve gjennomføringen av prosjektet, dvs. kostnader knyttet til utvikling og spredning av IKT-løsninger, ikke til forutgående analyse/utredninger eller drift ut over det første året. Eksempler på utviklingskostnader:

o innkjøp av konsulentbistand til utviklingsarbeid
o etablering av nasjonalt driftsmiljø
o frikjøp av ressurser fra kommuner/fylkeskommuner (fagpersoner og prosessdrivere)
o reise og møteaktivitet
o utbredelsesarbeid (konsulentbistand, frikjøp av ressurser, opplærings- og kommunikasjonsmateriale)
o oppstartskostnader knyttet til forvaltning og drift i utviklingsfasen for det første året

Midlene må benyttes i tråd med formålet med og prinsippene for DigiFin-ordningen, i samsvar med opplysningene i søknaden og vilkårene i tilsagnsbrevet om DigiFin-finansiering. Dette gjelder også midler som støttemottaker betaler til tredjeparter og underleverandører.

Hvor mye kan man få støtte til?

Ordningen vil kunne dekke alle utviklingskostnader eller en andel av disse. 

Ved beslutning om støtte fra DigiFin til et prosjekt vil KS sende prosjekteier (prosjektførende virksomhet) og søker fra kommunal sektor et tilsagnsbrev som legger føringer for hva støtten kan benyttes til, rapportering og hvordan tilbakebetalingen skal skje. 

Tilbakebetaling til Digifin (prosjektavgift)

Kostnaden for prosjektet tilbakebetales til DigiFin-ordningen gjennom at kommuner som tar i bruk løsninger betaler en prosjektavgift. Det er lagt inn et risikotillegg på 20 % ved beregning av støtten som skal tilbakebetales gjennom prosjektavgiften. Tillegget skal dekke risikoen for at løsningen tas i bruk av færre kommuner enn anslått eller mislykkes slik at løsningen ikke blir tatt i bruk, og skal i tillegg dekke den økonomiske oppfølgingen av ordningen.

KS vil sammen med prosjektførende virksomhet, og i samråd med KommIT-rådet, fastsette en prismodell for prosjektavgift til DigiFin for det enkelte prosjekt. Den skal sørge for en rettferdig fordeling av prosjektkostnadene for Digifin mellom de kommuner og fylkeskommuner som tar i bruk løsningen, realistisk vurdering av utbredelse samtidig som at fakturering av prosjektavgift erfaringsmessig bør skje tidsmessig nært med en kommunes beslutning om å ta en løsning i bruk. For kommuner som skal slå seg sammen, tilbys å betale en samlet prosjektavgift tilsvarende det den sammenslåtte kommunen ville ha måtte betalt.

Dersom flere kommuner enn først antatt betaler prosjektavgiften, kan DigiFin få et «overskudd» utover risikotillegget for det enkelte prosjekt. Slike eventuelle overskudd går tilbake til DigiFin-ordningen og bidrar til å opprettholde ordningen som selvfinansierende over tid. Tilsvarende vil et underskudd større en risikotillegget måtte dekkes av DigiFin-ordningen. Dersom det over tid viser seg at DigiFin-ordningen genererer økonomiske overskudd utover det som er nødvendig for å være økonomisk selvfinansierende, vil størrelsen på risikotillegget vurderes.