Lenkeblokk Icon Gå til kartet

Nysgjerrig på hvilke kommuner som har eiendomsskatt? Kanskje lurer du hvor mange innvandrere Norges nordligste kommune har sammenlignet med vår sørligste kommune? Eller hvilket fylket som har færrest innbyggere? Alt dette og en mengde andre tall om Norges kommuner og fylkeskommuner kan du finne i verktøyet «Norge i tall».

I læringsverktøyet kan man få oversikt over tall for hele Norge eller for hver fylkeskommune og kommune. Du kan også sammenligne alle grafene for to og to kommuner eller fylkeskommuner. Dette kan danne grunnlag for ulike refleksjonsspørsmål, som hvorfor Finnmark har overvekt av innvandrere fra Russland, mens de fleste andre fylker har flest innvandrere fra Polen. Eller hvorfor Oslo har veldig høy innflytting, mens Meløy har høy fraflytting.

For å få en oversikt over forholdstall for alle fylker eller alle kommuner i et fylke, kan du se på graderingen i selve kartet. Altså, lurer du på hvor det er høyest valgdeltakelse eller hvor det er dyrest å bo, velger du den aktuelle statistikken. Jo mørkere fargen er dess høyere er valgdeltakelsen eller boligprisen. Her er det bare å slå seg løs og bli kommunesmart! Benytt gjerne kartet som supplement til de andre læringsressursene fra KS ung. 

Vi vil rette en stor takk til lærerne Are Mikkelsen fra Greveskogen videregående skole og Kristoffer Høimyhr Skaate fra Gjerpen ungdomsskole for deres faglige bidrag i utviklingsprosessen.