Styreleder i KS Rogaland, Odd Stangeland, ønsket velkommen til årets strategikonferanse i Rogaland, som i år fulgte direkte i forlengelsen av Kommunalpolitisk Toppmøte (KPT)

Strategikonferansen er en viktig arena for de regionale og lokale forhold, muligheter og utfordringer.

- Strategikonferansene er selve grunnmuren i KS. Her gir kommuner og fylkeskommuner oss de fullmaktene vi senere skal forhandle ut ifra, sa Geir Runar Johannessen, områdedirektør for regionene.

Omstilling i koronaens tid

Strategikonferansen i Rogaland var altså heldigital, og alle kommuner og fylkeskommuner hadde fått tilsendt Debatthefte 2021 for behandling på forhånd.

- For å være en effektiv arbeidsgiverorganisasjon trenger KS innspill fra kommuner og fylkeskommuner. Det er derfor viktig å behandle nettopp debattheftet, sa Johannessen.

Styreleder i KS Rogaland, Odd Stangeland, fulgte opp med å sende en stor takk til kommunene og fylkeskommunen for innspill til et spennende debatthefte med store og viktige spørsmål, og til tariffnotatet. 

– Det er lett å se at det er brukt mye tid på å behandle disse, både administrativt og i folkevalgte organer, bemerket han.

To sentrale spørsmål ble stilt i dokumentet: Har vi tilstrekkelig handlingsrom for omstilling? Hvordan kan vi forhindre og bekjempe ungt utenforskap? Dette var også tema på Kommunalpolitisk toppmøte. 

Et bærekraftig samfunn for fremtiden

Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør der KS og partene skal innen 1. mai 2021 forhandle om lønn. Som grunnlag for forhandlingsmandatet, har KS bedt kommunene og fylkeskommunene om tilbakemeldinger om lønnsmessige prioriteringer.

- Vår oppgave er først og fremst å sikre at kommunen er i stand til, sammen med fylkeskommunen, å levere bærekraftige velferdstjenester, og sikre et bærekraftig samfunn for fremtiden, sa områdedirektør for arbeidsliv, Tor Arne Gangsø. Det er ingen tvil om at et godt forarbeid er avgjørende for at KS kan få til et godt resultat i tarifforhandlingene, og husk at det er mulighetene vi nå skal lete etter, ikke begrensningene, poengterte han. 

Tor Arne Gangsø er områdedirektør for arbeidsliv i KS.

Hege Mygland, forhandlingsdirektør i KS, fulgte opp med en beskrivelse av mellomoppgjøret i år, og var opptatt av å tegne et realistisk forventningsbilde. 

Marit Roxrud Leinhardt, direktør for arbeidsliv i KS, ga på sin side en orientering om et nytt verktøy for arbeidsgiverpolitikk og ledelse: Nyskapende arbeidsgivere. Verktøyet presenterer fem grep for å være en god og attraktiv arbeidsgiver;1. Å våge, 2. Å lede, 3. Å lære, 4. Å mobilisere og 5. Å samhandle. 

- Disse grepene vil kunne vi oss evne, kraft og kompetanse til å bære samfunnsoppdraget i fremtiden, og vi må gjøre det sammen, avsluttet Leinhardt.

Fylkesmøtet i Rogaland

I forlengelsen av strategikonferansen ble Fylkesmøtet avholdt, der de som av kommunestyrer og fylkesting er valg til å representere i KS fikk diskutert politiske saker. Møteleder var Odd Stangeland, fylkesstyrets leder, og det var flere temaer som sto på agendaen:

  • Innspill til debattheftet, på bakgrunn av behandling i kommunen
  • Innspill til tariffoppgjøret, på bakgrunn av behandling i kommunene
  • Årsmelding 2020
  • Fylkesstyrets plan 2021
  • Valg av varemedlemmer til fylkesstyret

Årets debatthefte retter seg hovedsakelig mot omstilling, kommuneøkonomi og ungt utenforskap, der kommunene hadde behandlet temaene og gitt sine respektive innspill, som på Fylkesmøtet ble debattert og vedtatt i form av en samlet uttalelse fra Rogaland. I tillegg ble et eget tariffnotat drøftet, der kommunene på samme måte vedtok en fellesuttalelse rundt tariffoppgjøret. Videre sto årsmeldingen fra KS Rogaland for 2020 på agendaen, og det samme gjorde fylkesstyrets egen plan for inneværende år.

Sist, men slett ikke minst, ble det gjennomført valg av vararepresentanter til fylkesstyret for fast medlem Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand kommune (H):

  1. vara Inger Klippen, Sandnes Høyre
  2. vara Jan Erik Tuen, Hå Høyre