Samfunnssikkerhet og beredskap var to av hovedsakene som KS tok opp med Justisdepartementet på det faste bilaterale konsultasjonsmøtet. KS orienterte om at det er behov for økt kommunal beredskap ved mangel på strøm. Det kan være utkobling av strøm både på grunn av ekstremvær, eller som resultat av planlagt sabotasje.

Som følge av lite nedbør tidligere i høst og en krevende sikkerhets- og energipolitisk situasjon har utkobling og rasjonering av strøm i Norge vært vurdert som et mulig scenario.

Kommunene er – muligens bortsett fra spesialisthelsetjenesten – den viktigste aktøren for å sikre befolkningen helt avgjørende tjenester innenfor helse – med legevakt, sykehjem, hjemmetjenester med mer.

Ønsker et pilotprosjekt for å være beredt

- KS foreslår et prosjekt hvor tre kommuner med ulik størrelse og sentralitet blir med på en pilot hvor beredskapen testes i kommunene og vi ser på hvordan de bedre kan forberede seg på strømutfall, og ikke minst hva man må gjøre, beslutte og prioritere hvis dette inntreffer. Dette kan munne ut i en veileder som et samarbeid mellom DSB og KS som resten av kommune-Norge kan ha stor nytte av, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.

Statssekretær Hans-Petter Aasen beskrev i møtet forslaget som veldig konstruktivt, og så frem til videre dialog om dette.

Kommunene har ikke ansvaret for produksjon og overføring av kraft, men er en av de viktige samfunnsaktørene som vil bli rammet hardest hvis strøm er borte over tid og som må ha planer for å håndtere et slikt scenario.
KS foreslår at prosjektet får en referansegruppe bestående av representanter fra flere departementer og en statsforvalter. Gruppen bør ledes av Justisdepartementet som samordningsdepartement på samfunnssikkerhet og beredskap.

Må styrke sikkerhets- og beredskapsevne

KS tok også opp samarbeidet mellom departementet og kommunene om informasjonssikkerhet og personvern i kommunal sektor og behovet for å styrke sektorens sikkerhets- og beredskapsevne. Bruk av teknologi er nødvendig for utvikling av kommunale tjenester, og som den primære tjenesteleverandøren i offentlig sektor forvalter kommunene sensitive personopplysninger, og sensitiv informasjon om bygg og annen infrastruktur i sin kommune.

- Da Stortinget behandlet tilleggsbevilgninger til statsbudsjettet i 2022, som følge av krigen i Ukraina, ble det bevilget 50 millioner kroner ekstra til styrking av informasjonssikkerheten i kommunene. Det er vi glade for, og vi leverte forslag til tiltak knyttet til midlene i juni i år, med nærmere beskrivelser og estimater i september, sier Gunn Marit Helgesen.

- Den internasjonale trusselsituasjonen tilsier et forsterket trusselbilde. Det er viktig at tiltakene kommer i gang, og at det sikres tilstrekkelige finansiering for gjennomføring av tiltakene og en varig finansiering av styrket informasjonssikkerhet i kommunene.

Det er et komplisert ressursbilde kommunene er avhengig av, og statssekretæren støttet KS i behovet for at informasjon, råd og veiledning til kommunene blir koordinert. KS ønsker fortsatt dialog med JD om samarbeid for å bedre sikkerhets- og beredskapsevnen for kommunal sektor på en måte som reduserer kompleksitet og øker muligheten for at sektoren kan unngå større og mindre hendelser.

Flere saker ble tatt opp med regjeringen

I tillegg til sakene over, orienterte KS regjeringen om arbeidet med FOU-prosjekt om kommunale klageordninger. KS mener det bør settes i gang en egen prosess med utredning av alternativer til statlig klagebehandling og KS vil be om særlovsgjennomgang i forbindelse med at ny forvaltningslov utredes. KS og departementet vil ha videre dialog om FOU-rapporten.

KS orienterte også om arbeid for å trygge kommunenes mulighet til å råde over egen eiendom for å løse kommunenes oppgaver (oppfølging av «el-sparkesykkeldommen»). Her jobber KS selv videre med å avklare dommens betydning for kommunene, og hva som kan gjøres for å avklare den rettslige usikkerheten. Departementet varslet at de vil sette seg grundig inn i innspillet fra KS og føre dialog med andre departementer om problematikken.

KS er kjent med at Justisdepartementet er i gang med arbeidet med ny forvaltningslov og ba også om en orientering fra departementet om status på ny forvaltningslov. KS fremmet ønske om lovmedvirkning, og departementet inviterte til ytterligere innspill og vil invitere til et møte for å drøfte aktuelle problemstillinger i den videre prosessen.