Engasjementet i kommunen er egentlig uavhengig av hvem som mottar årets innsamling. Det er TV-aksjonen i seg selv som samler oss.

Tormod Våga

– Boknarane er varme og rause og har alltid et stort engasjement når det gjelder å hjelpe andre. Det er viktig at ordføreren også stiller opp når innbyggerne lager aktiviteter og arrangementer, mener Tormod Våga.
– Jeg har alltid vært tilstede på skolebasaren med en appell og en oppfordring til å bidra og gi så det svir. Da stiller jeg alltid i TV-aksjonens t-skjorte. Engasjementet i kommunen er egentlig uavhengig av hvem som mottar årets innsamling. Det er TV-aksjonen i seg selv som samler oss.

– Jeg pleier alltid å ha med en flip-over der jeg fører opp fjorårets tall og etterhvert som bøssene kommer inn og blir talt opp, blir årets beløp ført opp på flip-overen. Der står også firmagavene. Det blir som i gamle dager da vi førte opp rundetider under skøyteløp, ler Tormod Våga.

– Det er flere i kommunesystemet som bidrar til TV-aksjonen. Kultursjefen, Jardar Havikbotn, er ildsjelen som i årevis har organisert bøssebærerne og aktivitetene i kommunen. Og når det gjelder bøssebærerdekningen, har vi alltid full dekning og vel så det. Etter innsamlingen har vi alltid kaffe og kaker og en drøs. Engasjement er stort blant innbyggerne. Bøssebærere har flere ganger blitt med møtt en konvolutt som henger klar på dørhåndtaket, hvis folk er bortreist eller på tur den søndagen.

– Vi konkurrerer etterhvert med mange arrangementer i kommunen, men foreløpig er TV-aksjonen høstens store arrangement. Jeg tror vi skal klare å holde dette i mange år fremover, sier Tormod Våga henvendt til sin fetter og ny ordfører, Osmund Våga, som smilende bekrefter at han vil ta denne tradisjonen videre.

I fjor høynet et enstemmig formannskap kommunens bidrag til TV-aksjonen.
– Det kom opp et forslag om å høyne til 40 kroner per innbygger. I år gikk vi for samme beløp som i fjor, enstemmig vedtatt, sier Våga og legger til at TV-aksjonen ligger fast i kommunekulturen.

– Vi er alltid i konkurranse med Utsira. Jeg har regnet ut hvor mye mer Bokn må gi for å slå Utsira, men det ble for mye. Vi unner Utsira seieren!

Tekst og foto: Jorunn B. Eia