-Symbolsk går jeg flyktningene i møte

Arne Martin Thingnes

Go for it! - en solidaritetsmarsj

12. august 2019 under Arendalsuka går startskuddet for solidaritetsmarsjen som Arne Martin Thingnes skal gå fra Arendal, gjennom Europa og helt til Moria på Lesvos (gresk øy). Formålet er å sette fokus på situasjonen for mennesker på flukt som fortsatt møtes av stengte grenser og inhumane levekår ved Europas yttergrenser. Kilde: Dråpen i havet.

Målet er å sette søkelys på den fastlåste situasjonen for mennesker på flukt.

I 2015 gikk hundre tusener av mennesker på flukt til fots fra Hellas til flere land i Europa. I løpet av høsten kom rundt 5500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. Nå, fire år senere, skal Arne Martin starte pensjonisttilværelsen med solidaritetsmarsjen Go for it! som vil gå motsatt vei av den trafikkerte flyktningruta fra 2015.  Startskuddet for gåturen gikk mandag under Arendalsuka. Målet er å sette fokus på den humanitære tragedien som nå i stor grad er glemt, sier han.

Fra SFO-jobb

Da Arne Martin var på biltur på New Zealand i juleferien begynte han å tenke på hva han kan gjøre for flyktningene i Moria dersom han går av med AFP. Etter et langt arbeidsliv, hvorav over 20 år i kommunal sektor, ønsket han å starte livet som pensjonist med å skape oppmerksomhet rundt noe han virkelig brenner for. Engasjementet for flyktningene i Hellas startet allerede for fire år siden da han var feltarbeider i regi av organisasjonen «Dråpen i Havet».

-Da jeg reiste til Lesvos for å ta imot båtflyktninger første gang i 2015, var det fordi en av mine kollegaer hadde vært der og historiene hun fortalte grep meg veldig. Siden reiste jeg på nytt i februar 2016. Det gjorde et sterkt og uutslettelig inntrykk på meg å møte mennesker som – med livet som innsats – hadde flyktet fra grusomme opplevelser i sine hjemland.

I bilen på New Zealand får den spreke 62-åringen ideen om en solidaritetsmarsj – en fire måneders tur til fots for å symbolsk «gå flyktningene i møte».

– Etter å ha tenkt i to dager tok jeg det opp med kona, som heldigvis var positiv, ler Arne Martin som hele livet ha vært ivrig i frivillig arbeid.

Til fots i solidaritet

Med solidaritetsmarsjen håper Arne Martin at flere skal få opp øynene for det han kaller «en glemt humanitær katastrofe».

-Jeg gremmes over hvordan vi i Europa har lukket øyne, ører, hjerter og ikke minst grensene for disse stakkars menneskene. Situasjonen der nede er så ille og så umenneskelig. Jeg håper denne turen kan åpne folks øyne og at både Norge og EU kan ta imot flere flyktninger, gi dem en trygg tilværelse og et verdig liv. Slik får vi slutt på den humanitære krisen og leirene kan tømmes, sier han.

-For meg er det en meningsfylt og givende og starte pensjonisttilværelsen med å gå i solidaritet med flyktningene gjennom Europa Arne Martin Thingnes

Å lære å hjelpe andre

Allerede i 2016 tenkte Arne Martin mye på hvordan han kunne bidra mer. Tilbake i Norge ønsket skolen han jobbet på å hjelpe til, og på SFO samlet de inn penger gjennom foreldrekafé. Elevene tegnet også tegninger som ble sendt til flyktningleirene og noe av pengene de samlet inn gikk til å kjøpe inn tegneutstyr til barna i leirene.

-Jeg synes det er viktig å vise de norske barna at man kan gjøre noe for andre, sier Arne Martin.

Du kan følge solidaritetsmarsjen på Facebook-siden «Go for It».