Det er ikke noe hokus pokus. Lokalpolitikk handler om å prioritere.

Erlend Gunstveit

Vi har alle lagt et annerledes år bak oss. Noen har fått livet snudd på hodet, andre har endelig funnet roen. Noen har stått midt i krisen, andre har jobbet i kulissene. I Kommunespeilets sommerserie har vi snakket med noen av dem som har opplevd noe helt utenom det vanlige det siste året. Til felles har de et sterkt forhold til sin kommune. 

- Akkurat nå er det fullt kjør, sier Erlend Gunstveit (25).

Han har ikke helt landet enda etter at han gikk av med seieren i årets sesong i The Voice. Med begrenset erfaring og noe laber selvtillit hadde han aldri trodd at han skulle nå så langt, og langt mindre gå helt til topps.

Hvordan har de siste ukene vært?

- Det har vært veldig hektisk. Jeg får mange forespørsler, henvendelser og oppmerksomhet, men det er så klart veldig stas da, sier han.

Interessen for musikk startet først da Gunstveit som 13-åring fikk se musikalen Les Miserables i London. Han ble fullstendig bergtatt og revet med. - Jeg tenkte bare wow, dette er helt rått! Han gikk aldri til noen sangpedagog, men lærte seg å synge med hjelp av filmer på YouTube.

En god balanse

Annerledesåret med koronapandemien har ikke satt store begrensninger for Gunstveit, som også jobber som gartner. Ved siden av deltakelsen i The Voice, startet han opp et nytt hagefirma.

- Jeg fikk oppdrag fra første dag, og hver dag fram til i dag. Jeg føler meg utrolig heldig, sier han.

Gunstveit jobber vanligvis som gartner i Grimstad og har sitt eget hagefirma. Han bygger plattinger og planter hekker samtidig som oppdragene som artist strømmer inn.

- Antall oppdrag følger gjenåpningen etter at koronapandemien er på hell. Det er veldig gøy! Samtidig er jeg opptatt av å finne en balanse mellom musikk og jobben. Jeg tror det er viktig å ha noe annet ved siden av, andre relasjoner og gode rutiner, sier Gunstveit.

Nå ser han frem til sommer og ferietid, selv om ikke det ser ut til at det blir noe mindre å gjøre fremover. Han og noen venner snakket om å dra på Norgesferie, men slo det raskt fra seg.

- Nei, planen er å kose meg mest mulig i Grimstad. Jeg ser ikke noen grunn til å være noe annet sted og reise vekk fra Sørlandet om sommeren, sier han. 

Erlend Gunstveit er glad i å være ute - både meg jord under neglene og med sjøluft i fjeset. Foto: Privat

Erlend Gunstveit

25 år

Grimstad kommune i Agder fylke

Kommunestyrerepresentant for KrF

Anleggsgartner og artist

Å gjøre en forskjell

Gunstveit har vært en del av kommunestyret i Grimstad i seks år. Han ble spurt om å stå på liste da han gjennomførte førstegangstjenesten i befalskolen. I utgangspunktet ville han ikke, men han ble overtalt. Han stod på 14. plass for KrF i Grimstad, men på grunn av mange personstemmer ble han valgt inn i kommunevalget i 2015.

- Da tenkte jeg at jeg var nødt til å pine meg igjennom, men det har vært en helt annen opplevelse. Jeg har alltid ønsket å gjøre en forskjell, og det har vært utrolig lærerrikt. Alle som har en formening om kommunen bør være med i kommunestyret for å forstå hvordan det fungerer, sier han.

Han tenker spesielt på frustrasjonen mange har over at ting tar tid og går sent. Etter seks år i kommunestyret ser han nå tydelig konsekvensene det får hvis man ikke bruker tiden. Og at det finnes flere sider av en sak.

Ingen hokus pokus

- Det er ikke noe hokus pokus. Lokalpolitikk handler om å prioritere. Det fineste med et kommunestyre er at vi er ulike, så vi må finne en balanse. Debattnivået i sosiale medier er noe helt annet enn diskusjonene i kommunestyret, sier Gunstveit som tror flere kunne ha nytte av å engasjere seg i kommunen sin.  

Han har et særlig engasjement for oppvekst, barn og unge. Og han håper at flere unge våger å engasjere seg politisk.

- Politikken er ofte styrt av de som er 50+. Det er bra med erfaring, men det er også en uting. Når jeg kom inn var det stor oppmerksomhet på at jeg var ung og uerfaren, sier Gunstveit.

Han vil råde unge til å heve seg over hersketeknikker og ha tro på seg selv.

- Det er veldig lett å komme inn i politikken hvis man er klar for det. Start med å se på de ulike partiene og gå bort fra de du er mest uenig i.