– Alle jeg kjenner ruser seg. For å holde meg rusfri må jeg finne andre å være med. Det har jeg funnet gjennom Lyset i hverdagen

Daniel, prosjektdeltager i "Lyset i hverdagen"

– Alle jeg kjenner ruser seg. For å holde meg rusfri må jeg finne andre å være med. Det har jeg funnet gjennom Lyset i hverdagen.

Deltakerne i Lyset i hverdagen, som er et tverrfaglig prosjekt i Bærum kommune, er unge mennesker i alderen 18–32, som har eller har hatt rusutfordringer. Alle har et ønske om å gjøre noen endringer i livet.

 – Nå er det på tide å komme tilbake til et mer normalt liv, sier Tina og legger til: – Det er ikke noe liv å bo i en parkeringsgarasje.

 Tina har vært med i prosjektet siden starten sommeren 2018. Her føler hun at hun blir sett og hørt. Hun får være med og bestemme aktiviteter, utfordre seg selv, og heie på de andre deltakerne.

– Man blir ikke rusfri av seg selv, man må gjøre en stor innsats, sier Tina. – Alle i gruppen sliter med sitt, men vi ser gleden det gir når de andre får det til.

 

Prosjektet «Lyset i hverdagen» har gitt Tina livsgnisten tilbake. – Her blir jeg sett og hørt for den jeg er, sier hun. I tillegg er Tina, som spiller fotball for Sandvika gatelag, tatt ut på landslaget som skal spille VM i gatefotball i Wales i sommer.

Bygger relasjoner

Å bygge nye relasjoner er en stor del av prosjektet.

– Alle jeg kjenner ruser seg. For å holde meg rusfri må jeg finne andre å være med. Det har jeg funnet gjennom Lyset i hverdagen, sier Daniel.

– Nye relasjoner må bygges over tid, sier Ragnhild Guddal, som driver prosjektet sammen med Aleksander Hagen. – Å få tillit tar ofte lang tid for mange av deltakerne. Det er fordi mange har erfart at relasjonene de har bygget opp har blitt brutt eller at tillitten har blitt misbrukt.

Relasjonsbyggingen skjer når gruppen har gode opplevelser sammen. Det kan være alt fra turer til klatreparken, bowling, matlaging eller turer i skog og mark.

– Ved å vise at vi er solide medspillere i deres liv, kan vi sammen nå målene mange av dem har jobbet med i flere år, sier Guddal.

 

Fakta om prosjektet Lyset i hverdagen

Tverrfaglig prosjekt mellom Psykisk helse og rus, Nav, Boligbistand, Tildelingskontoret, Tidlig innsats og Pleie og omsorg i Bærum kommune.

Lavterskeltilbud for unge (18–32 år) med rusutfordringer

  • 14 deltakere.
  • Startet juni 2018.

Les mer på:

www.lysetihverdagen.no

FACEBOOK Lysetihverdagen

INSTAGRAM @lysetihverdagen

Riktig hjelp

Guddal og Hagen hjelper også deltakerne med å få den hjelpen de trenger når det gjelder bolig, helse og jobb. Tina fikk nylig tilbud om jobb som aktivitør/assistent på Capralhaugen omsorgsboliger.  

– Det er flott at leder Nina Gustad ved Capralhaugen vil satse på ungdommene, sier Guddal.

– Siste jobben jeg hadde gikk ikke så bra på grunn av rus, men jeg gleder meg til å begynne på jobb, sier Tina og fortsetter: – Ting går så bra for meg for tiden og jeg har fått livsgnisten tilbake. Det kan jeg takke Lyset i hverdagen for!