Til hovedinnhold

Sikkerhet

Framtidens brann- og redningsvesen - noen scenarier

Prosjektet skal utvikle minst tre scenarier eller modeller for framtidig organisering, oppgaver, dimensjonering og finansiering av brann- og redningstjenesten som er tilpasset samfunnets forventninger og framtidige krav til samfunnssikkerhet og beredskap. Dagens mangfold i organiseringen danner bakteppe for prosjektet og nødmeldesentralene skal inngå i scenariene som skal utvikles. Nærhets-, likhets-, ansvars- og samvirkeprinsippet utgjør en grunnleggende føring for utviklingen av scenariene. I tillegg skal det kommunale perspektivet stå sentralt når utfordringer og løsninger skisseres. Ansvarsfordeling mellom de ulike forvaltningsnivåene skal også belyses, og utredningen om Sivilforsvaret, Heimevernet og Politireservens roller danner del av grunnlaget når denne problemstillingen skal belyses.
Foto: Mostphotos

Prosjektnummer:134009

Utførende miljø: NTNU Samfunnsforskning AS

Ferdigstilt: 2013

​Med bakgrunn i litteraturstudie og intervju skisserte forskergruppen tre organisatoriske scenarier De foreslåtte scenariene var:

1. Beholde dagens modell og kun gjøre mindre justeringer der man allerede har identifisert utfordringer. Motivasjonen bak dette scenariet er at våre forstudier viste at det er et mangfold av fungerende lokale løsninger som man lett kan ødelegges ved større omorganiseringer.

2. Regional modell. Denne modellen innebar at man slår sammen brann- og redningsvesenene til større enheter basert på systematiske risikovurderinger. Dette er blant annet motivert i ønsket om bedre ressursutnyttelse og de faglige gevinstene man får ved å være større.

3. En modell med en sterkere faglig ansvarslinje opp til nasjonalt nivå. Denne modellen var lansert for å adressere problemstillingen knyttet til at de enkelte brannvesen til dels fremstår som isolerte fagenheter.

Forskerne fant at scenario nr. 2 har høyset støtte blandt kommuner, brann- og redningspersonell og andre aktører.

KONTAKT