Les mer

Lenkeblokk Icon Klimaarbeidet i kommunesektoren

I synteserapporten, som oppsummerer alle delrapportene som utgjør klimapanelets 6. hovedrapport, pekes det på tre hovedutfordringer i arbeidet mot klimaendringene:

  1. Klimamålene til nasjonalstatene er ikke ambisiøse nok. Omstillingen mot nullutslipp går altfor sakte.
  2. Det er et stort gap mellom hvor godt vi er tilpasset klimaendringene og hvor godt vi bør ruste oss for å tåle et endret klima.
  3. Det blir investert altfor lite i tiltak for utslippskutt og klimatilpasning.

Budskapet om behovet for nye utslippskutt er enda tydeligere i den nye synteserapporten enn i de tidligere rapportene. Den globale oppvarmingen er nå på 1,15 grader og vil trolig passere 1,5 grader om rundt ti år. Stigningstakten peker mot en oppvarming på tre grader.

Kreves omfattende endringer

Det som trengs nå er derfor dype, brede og vedvarende utslippskutt. Dette vil kreve omfattende endringer i alle sektorer og systemer. - Valgene vi tar dette tiåret vil være avgjørende, fastslås det i rapporten.

Rapporten peker også på at forsinkede utslippskutt og tilpasningstiltak vil gi økte kostnader. Slike forsinkelser vil kunne låse inn infrastruktur som fortsetter å gi store utslipp, eller resultere i store investeringer som ikke lenger vil ha noen verdi.

Dette er et viktig budskap også til kommunesektoren. Mange av investeringene vi gjør nå har et langt tidsperspektiv. Da er det viktig at de også kan brukes i en verden med strengere klimakrav.

Klimapanelet fastslår samtidig at det må gjennomføres en bred portefølje av tiltak basert på et godt avstemt samarbeid mellom forvaltningsnivåene, og mellom forvaltningsnivåene og andre aktører. Det sies også tydelig at lokale og regionale beslutninger er kritiske for å oppnå dype utslippskutt og viktige tilpasningstiltak. Stikkord i denne sammenheng er arealbruk og byplanlegging, grønn infrastruktur, kollektivtrafikk, effektive byggetiltak, sikring mot naturfarer og bevaring av eksisterende natur.

Behovet for politiske forpliktelser er et sentralt moment i rapporten. - Effektive klimatiltak muliggjøres av politisk engasjement, styring på flere nivåer, institusjonelle rammer, lover, retningslinjer og strategier, heter det der. Klare mål, koordinering på tvers, og inkluderende prosesser må også til. Samtidig vil det være behov for mangedoblede økninger i finansieringen av tiltak for utslippskutt og tilpasning.

Rapporten understreker lokalforvaltningens betydning for å nå klimamålene. Det er avgjørende viktig at klimapanelets rapport følges opp med handling i alle forvaltningsnivåer.