Seriøsitetsbestemmelsene ble lansert i 2015.  De er nå revidert som en følge av ny lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), KS (kommunesektorens organisasjon) og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) står sammen bak nye seriøsitetsbestemmelser for bygg- og anleggskontrakter.

De omforente seriøsitetsbestemmelsene er ikke til hinder for lokale seriøsitetskrav, men partene anbefaler offentlige oppdragsgivere å bruke de oppdaterte seriøsitetsbestemmelsene i bygg- og anleggsanskaffelser. Bred oppslutning om bestemmelsene og lik praktisering vil bidra til forutsigbarhet og seriøsitet i offentlige bygg- og anleggsprosjekter.

Partene har også blitt enige om å justere lærlingbestemmelsen i tråd med det nye anskaffelsesregelverket. Etter bestemmelsen er det et krav om å bruke lærlinger på kontrakten. I tillegg kan man sette et krav om 7 prosent andel lærlinger der dette er proporsjonalt. Det må imidlertid bero på en konkret vurdering i den enkelte anskaffelse. Det betyr at prosentsatsen kan endres, eventuelt slettes dersom et slikt krav ikke er proporsjonalt.

- Det er viktig at oppdragsgivere har et aktivt forhold til kontraktsbestemmelsene og vurderer dette konkret, samt følger dem opp i kontaktsfasen, sier advokat Beatrice Dankertsen Hennyng i KS. Manglende oppfølging av kontraktskravene kan medføre en vesentlig endring av kontrakten i strid med anskaffelsesforskriften.

Seriøsitetsbestemmelsene innebærer krav til lønns- og arbeidsvilkår, HMS-kort, krav om faglærte håndverkere og lærlinger i prosjektene, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) og begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører m.v. Bestemmelsene sikrer også adgang til kontroll av at kravene etterleves.