- Vi har mye kunnskap om utfordringene i fastlegeordningen. Nå må vi sammen lete etter løsningene. Vi er glade for at utvalget skal hjelpe oss å se på helheten med nye øyne, sa avdelingsdirektør i KS Åse Laila Snåre.

KS tok blant annet opp at fremtidens fastlegeordning må være organisert slik at kommunene kan sørge for helhetlige helse- og omsorgstjenester. Det betyr en fastlegeordning som er integrert med de øvrige tjenestene, og som har gode rammer for samhandling med spesialisthelsetjenesten. Det betyr også mulighet til å ivareta både listansvar, legevakt og øvrige allmennlegeoppgaver.

Næringsdrift og ansettelse

KS pekte også på behovet for at fastlegeordningen i fremtiden bør har to likestilte modeller, næringsdrift og ansettelse. I dag tyr kommunene stadig oftere til ulike økonomiske virkemidler for å få en slags næringsmodell til å fungere. Konkurransen mellom kommunene – og den medfølgende utgiftsspiralen - er ikke bærekraftig. Utviklingen i ulike varianter av 8.2-avtaler har en opplagt kostnadsside for kommunene.

Legevakt

Utfordringene med at legevakt kommer på toppen av arbeidstid på noen legekontor, ble også diskutert. Her kom det frem at legeforeningen og KS er enige om at denne utfordringen ikke kan løses uten at staten bidrar. Utfordringene med legevakt er svært forskjellige.  I små kommuner er som hovedregel legevakta basert på hjemmevaktordninger. Med få fastleger betyr det at hver lege må ha mye vakt.

Forskjeller by og land

De virkelig store linjene i det samlede bildet av utfordringene i fastlegeordningen tegner opp noen motsetninger.

-Det handler om by og land, urbanisering og fraflytting,  men vi ser også mer enn antydninger til et generasjonsskille mellom de unge, nyutdannede legene og de noe mer tilårskomne kollegaene, sa Snåre.

Basistilskudd

Basistilskuddet utgjør i dag under 30 prosent av inntekten. Det er sannsynligvis i underkant av hva det bør være. KS mener det bør vurderes hva som er en formålstjenlig fordeling, og har tidligere antydet 50-50, uten at KS har bundet seg til noe tall.

KS mener det er fornuftig å se nærmere på risikojustering av basistilskuddet. Både demografi og geografi er veldig forskjellig fra kommune til kommune, og pasientgrunnlaget varierer også mellom bydeler i de storbyene.

Oppgavefordeling

Behovet for å vurdere om det er oppgaver som fastlegene gjør i dag som andre heller bør gjøre, ble også tatt opp i møtet. Fastlegene gjentar ofte at de har for mange oppgaver. Det er viktig at utvalget ser nærmere på om det er oppgaver som kan kuttes ut og om det er oppgaver som andre yrkesgrupper kan overta.