Bruk funksjonen "Fant du det du lette etter?"

Det er mye nyttig informasjon å hente til klarspråksarbeidet ved å bruke funksjonen Fant du det du lette etter?

Her blir det tydelig hvilke spørsmål brukerne sitter med, som de ikke får svar på. Ved å analysere disse tilbakemeldingene kan dere få gode innspill til innholdet på nettsiden, men også til hvilken informasjon dere bør vurdere å gi i brev, SMS-er eller veiledninger. 

Hva kan dere bruke metoden til?

Ved å analysere nettrafikken får dere informasjon om hvilke ord og begreper innbyggerne bruker når de søker etter ulike emner på nettsidene eller i søkemotorer. Slik kan dere få hjelp til å spisse tekstene inn mot brukernes eget språk og det de faktisk har behov for.

Ved hjelp av mer avanserte analyseverktøy kan dere også få informasjon om hvor brukerne klikker mest når de er inne på sidene, og hvilke artikler som er mest lest og brukt. Gjennom denne innsikten kan dere optimalisere nettsidene og få koblet sammen klarspråksarbeidet og nettsideutviklingen på en fin måte.

Dette trenger dere for å gjennomføre

 • Mange kommuner har allerede analyseverktøy for nett – bruk dem hvis de gir svarene dere ønsker. Dere trenger tilgang til og kunnskap om analyseverktøyene i publiseringsløsningen. Det kan være lurt å alliere seg med en som kjenner verktøyene fra før.
 • Alternativt kan dere opprette en Google-konto for å få tilgang til analyseverktøyene i Google Analytics. Det er gratis å bruke, men krever at dere følger Datatilsynets retningslinjer.  

Slik gjør dere det

Dere kan også bruke Google Analytics for å analysere hvordan brukerne navigerer rundt når de har kommet seg inn på nettsidene, men her har også de fleste publiseringsløsninger gode verktøy. Her skisserer vi hvordan dere går fram med Google Analytics – lignende muligheter finnes i andre verktøy.

Finn søkeordene innbyggerne har brukt for å komme til nettsidene

For å finne ut hvilke ord brukerne har søkt på i Google for å komme inn på nettsidene deres, kan dere bruke verktøyet Google Search Console.

 • Logg inn på Google Search Console med en Google-konto.
 • Opprett en brukerkonto i Google Search Console. Hvis dere allerede har en brukerkonto i Google Analytics, kan dere knytte Search Console opp mot denne.
 • Klikk på Søketrafikk i menyen.
 • Klikk deretter på Søkeanalyse.

Her ser dere hvilke kombinasjoner av søkeord innbyggerne har brukt i Google for å finne fram til nettsidene deres. Dere kan se antall visninger, klikk, klikkfrekvens og plasseringen nettsidene får i hvert enkelt søk.

Finn ut hva Google tror nettsidene deres handler om

Robotene til Google skanner nettsider for nøkkelord og lager en analyse av hva slags nettside det er, og hva slags informasjon som er viktigst på siden. Nøkkelordene henter robotene fra overskrifter, menyer, lenker og merkelapper (tagger). I Google Search Console finner dere en liste over disse nøkkelordene:

 • Klikk på Google-indeks i venstremenyen i Google Search Console.
 • Klikk på Innholdssøkeord.

Dersom nøkkelordene Google har funnet, ikke stemmer overens med ordene som brukerne har søkt etter for å komme inn på nettsidene, bør dere endre nøkkelordene. Bruk heller ordene som brukerne har søkt etter.

Finn søkeordene som innbyggerne har søkt etter inne på nettsidene

For å finne ut hvordan innbyggerne navigerer inne på nettsidene deres, kan dere bruke tall som dere finner i publiseringsløsningen. Det kan for eksempel være antall klikk på hver underside eller hvilke ord de søker etter i sidens eget søkefelt. Dere kan også bruke Google Analytics til dette.

Analyser informasjonen og vurder endringer

Disse spørsmålene kan være nyttige når dere skal analysere informasjonen  og vurdere endringer:

 • Er det godt samsvar mellom søkeordene til brukerne og språket på nettsiden?
 • Hvis dere ønsker å bruke andre ord enn brukerne, hvordan kan dere likevel gjøre det enkelt for dem å finne fram?
 • Er det noe som tyder på at nettsidene ikke gir svar på spørsmål brukerne er opptatt av, eller at det ikke er enkelt for leserne å finne fram til informasjonen?

Flere analyser som Google Analytics kan hjelpe deg med

Med analyseverktøyene til Google Analytics kan dere finne ut det meste om hvordan innbyggerne bruker nettsidene deres.

Googles egne nettsider får dere hjelp til å bruke verktøyene.