Kulturytring Drammen ble arrangert for andre gang i år, og tar mål av seg å være Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk. Festivalen arrangeres av Norsk kulturforum (NOKU) sammen med Drammen kommune og Viken fylkeskommune.

På KS’ arrangement fikk publikum en innføring i «kunsten å utvikle kulturpolitikk» i kommuner og fylkeskommuner av KS’ spesialrådgiver Line Anni Solbakken. Foredraget var basert på KS’ veileder om dette temaet.

Lenkeblokk Icon KS’ veileder i å utvikle lokal og regional kulturpolitikk

Nasjonal kulturpolitikk er også lokal

De frammøtte fikk innsikt i verdispørsmål på kulturfeltet, hvem som er de sentrale kulturpolitiske aktørene, sentrale rammebetingelser, kulturpolitiske begreper og virkemidler – og ikke minst viktige temaer å debattere når lokal eller regional kulturpolitikk skal utvikles.

– Nasjonal kulturpolitikk er summen av lokal, regional og statlig kulturpolitikk. Dette fordrer en tydelig stemme, og en aktiv kulturpolitikk både i fylker og kommuner, sa Solbakken.

Lenkeblokk Icon Se KS’ arrangement på Kulturytring Drammen her

Hun fortalte også om ulike kulturpolitiske arenaer KS og samarbeidspartnere har etablert. I samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet er det etablert et årlig kulturpolitisk toppmøte mellom politisk ledelse i departementet, fylkesordførerne og utvalgte ordfører fra kommunene.

– Dette er en arena for å løfte kulturpolitikken, dele ambisjoner, utveksle utfordringer og mulighetsrom innen kulturfeltet.

Kulturpolitisk debatt

Prinsippet om en armlengdes avstand mellom politiske myndigheter og kunstneriske ytringer har vært viktig i kulturpolitikken lenge. Det er likevel legitimt å legge politiske rammer og gjøre prioriteringer på kulturfeltet.

Etter foredraget debatterte lokale, regionale og nasjonale politikere det kulturpolitiske handlingsrommet.  

Fra Stortingets familie- og kulturkomité deltok Margrethe Haarr (Sp) og Tage Pettersen (H). Statssekretær Odin Adelsten Bohman (Ap) i Kultur- og likestillingsdepartementet representerte regjeringen. Tonje Kristensen (Ap), fylkesråd for kultur og mangfold i Viken, og Inge Solli (V), ordfører i Nittedal kommune, representerte kommunesektoren.

Lillestrøm ble årets kulturkommune 2023

På Kulturytring Drammen ble Lillestrøm kommune kåret til årets kulturkommune 2023. 

– Årets vinner utmerker seg i måten den tar hele feltet på alvor. Et eget politisk utvalg fremmer og behandler alle kultursaker for videre politisk behandling, en organisering som viser en sterk politisk ambisjon for kultur og kulturutvikling, sa juryleder Grunde Almeland (V), leder av Stortingets familie- og kulturkomité.

KS' styreleder Gunn Marit Helgesen Norsk kulturforums styreleder Tor Helge R. Moen satt også i juryen.