Stortinget behandler stortingsmeldingen Kunstnarkår (Meld. St. 22 (2022-2023)) og inviterte til åpen høring 14. desember. Spesialrådgiver Line Anni Solbakken deltok for KS.

– Kommunesektoren er en viktig arbeids- og oppdragsgiver, blant annet gjennom DKS, som oppstod i kommunesektoren, og som i dag er landets største oppdragsgiver for kunstnere. Styrkede bevilgninger til DKS vil dermed også kunne bidra til økte inntekter for kunstnere, sa Solbakken.

Armlengdes avstand

Hun berømmet meldingen for å synliggjør kommunesektorens rolle i kunstfeltet, men ønsket seg en mer samlet framstilling av det offentliges innsats. Kommunesektoren innsats på kunstfeltet er omfattende. Den kulturelle skolesekken er viktig, men det handler også om museer, kulturhus, bibliotek, andre lokaler og arenaer, kompetansesentre, kulturskoler, festivaler og kunst i offentlige rom.

Kunstnermeldingen omtaler armlengdes avstand-prinsippet for å finne en god balanse mellom frie kunstneriske ytringer og en aktiv overordnet kulturpolitikk. KS lanserte nylig et refleksjonshefte for å belyse og gjøre folkevalgte trygge på denne balansegangen.

Heftet om armlengdes avstand-prinsippet (ks.no)

Kultur- og likestillingsdepartementet løfter i meldingen fram KS’ styrkede innsats på kulturfeltet de siste årene, blant annet gjennom initiativet til det kulturpolitiske toppmøtet og veilederen i å utvikle lokal og regional kulturpolitikk. Departementet mener dette «speler ei viktig rolle i vidareutviklinga av kulturpolitikk på alle forvaltningsnivå.»

Hele KS’ høringsnotat til Stortinget (stortinget.no)