Heftet «Hvordan ivareta kunstnerisk frihet og samtidig drive en aktiv kulturpolitikk?» ble lansert 11. desember. Det korte svaret er å praktisere armlengdes avstand-prinsippet.

Heftet inneholder mange eksempler til refleksjon og mange gode råd, men noen fasit finnes ikke.

Lenkeblokk Icon Les refleksjonsheftet her

Debattene om armlengdes avstand-prinsippet har pågått i kulturfeltet lenge. Målet med heftet er å løfte temaet ned fra et filosofisk nivå til hverdagen i kommuner og fylkeskommuner. Refleksjonsheftet skal være en ressurs for folkevalgte og ledere i kultursektoren til å stå tryggere i sine vurderinger og beslutninger.  

Refleksjonsheftet er det første av sitt slag i Norge, så langt KS kjenner til, og arbeidet har vakt interesse i våre naboland.

Hjelp til folkevalgte og ledere

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen deltok på lanseringen. 

–  Samfunnet trenger engasjerte kulturpolitikere og et levende kunst- og kulturliv. KS lanserer nå et hefte som skal hjelpe folkevalgte og ledere i kultursektoren lokalt og regionalt med å reflektere over spørsmålet: Hvordan drive aktiv kulturpolitikk og samtidig holde en armlengdes avstand til det kunstneriske innholdet, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Se hele lanseringen her (YouTube)

Kulturpolitikken kan legge rammer for et levende kunst- og kulturliv, som er viktig i seg selv, for den demokratiske samtalen og for lokalsamfunnet. Samtidig er det legitimt for et samfunn som velger en aktiv kulturpolitikk å ha politiske forventninger til kulturfeltet.

Statssekretær Even Alexander Hagen i Kultur- og likesrillingsdepartementet berømmet KS for å ha tatt dette inititiativet.

- Å finne balansen mellom kulturpolitisk styring og kunsterisk frihet er vanskelig. Det har jeg erfart gjennom 16 år som kommune- og fylkespolitiker. Høy bevissthet og refleksjon om den armlengdes avstanden er nødvendig. Derfor er KS' nye verktøy svært viktg, sa Hagen. 

Kultur en styrke for lokalsamfunnet

KS har de siste årene styrket sin innsats på kulturfeltet. Det er opprettet flere nettverk på kommune- og fylkesnivå, og utviklet kulturpolitisk strategi og veiledere. KS representerer hele kommunesektoren som interessepolitisk aktør på kulturfeltet, som på andre områder som er viktige for kommuner og fylkeskommuner.

– En aktiv kulturpolitikk er en styrke for ethvert lokalsamfunn, og gjør kommuner attraktive å bo og jobbe i. Samtidig er kunstnerisk frihet en ytringsfrihet som er grunnleggende i en åpen, demokratisk samtale, sier Helgesen.

Panelsamtale om armlengdes avstand. Fra v.: Jacob Nødseth (V), hovedutvalgsleder for kultur i Vestland, Kari-Anne Opsal (Ap), ordfører i Harstad, Frank Jørstad, teatersjef for Kventeateret, Tage Pettersen (H) medlem i Stortingets familie- og kulturkomité og ordstyrer Kjell Erik Saure fra KS.

– Vær engasjerte, hold dere unna!

I panelsamtalen til slutt diskuterte politikere på alle nivåer hva armlengdes avstand betyr i praksis. Kulturlivet var også representert.

– Vi elsker politikere som er engasjert i kulturpolitikk. Samtidig må vi be dem holde seg unna det vi driver med. Det er en vanskelig grensegang, sa Frank Jørstad, teatersjef ved Kventeateret og medlem i ressursgruppen som har arbeidet med KS’ refleksjonshefte.

Han slo fast at Kventeateret ikke ville ha eksistert uten aktive kulturpolitikere.

Kari-Anne Opsal, ordfører i Harstad og hovedstyremedlem i KS, måtte innrømme at hun og kommunestyret i noen tilfeller ikke hadde klart å holde den nødvendige armlengdes avstanden.

– Det er vanskelig for politikere å stå i stormen når det er sterk folkelig motstand i lokalsamfunnet mot kunstneriske uttrykk. Det er mye debatt i Harstad om for eksempel repertoaret på festspillene i byen. Da gjelder det å stå opp for de kunstneriske vurderingene som er gjort. Samtidig kan vi legge inn politiske føringer om at festspillene skal inkludere barn og unge mer, sa Opsal.

Harstad-ordføreren har lest refleksjonsheftet, og varslet umiddelbart at det vil bli grunnlag for kulturpolitisk debatt i kommunestyret.