Konferansedeltakerne fikk blant annet høre på Aiman Shaqura som har gått fra å selge julenek på Toten til å omsette for over 100 millioner kroner med sitt selskap Charge  med over 100 ansatte.

Meland kommune fortalte om sine nye introduksjonsprogram gründersporet og kvinnesporet som de har utviklet i samarbeid med forskere ved Høyskolen på Vestlandet og NORCE.

På talerlisten sto også Anu Nathan, Francis Soloman og Jacline Hanne som alle fortalte om hvordan det er å etablere en ny virksomhet som fersk vestlending.

Både foredragsholdere og deltakere viste gjennom dagen at det verken er mangel på vilje eller ambisjoner. Som en av innlederne påpekte; det handler om å gjøre de riktige tingene. Man må spille på lag.

Årets flerkulturelle gründer

En som virkelig har lykkes som gründer og entreprenør er Simona Petroncini som ble tildelt prisen "Årets flerkulturelle gründer". Hun satser med sitt selskap Solbære på solceller til næringsliv og privat bruk i Bergen. Petroncini er opprinnelig italiensk og er fra den regionen i Italia med flest antall solceller. Hun er et godt eksempel på hvordan man kan utnytte sine erfaringer og kunnskap som innvandrer til å etablere god og lønnsom virksomhet i Norge.

En utviklingsarena

Konferansen ble avsluttet med en paneldebatt om hvordan vi skal lykkes med innvandrerentreprenørskap.

- Byråkratiet må samordne innsatser og heie på hverandre. Vi må gi ordningene som allerede finnes et innhold, sa leder hos NAV Meland, Arngunna Haga.