Vi snakker da om tiltak som kommer barna og familiene til gode.

Prosjektet Barneløftet har vært en del av det reformforberedende arbeidet i Trøndelag, og prosjektet Barneløftet avsluttes som planlagt ved nyttår. På denne siden finner dere det som anses å være sluttleveransen fra prosjektet.

Kort om bakgrunn

Barneløftet har vært et samarbeidsprosjekt mellom kommunene i Trøndelag, Statsforvalteren og KS, og sammen med en rekke andre aktiviteter har dette prosjektet vært en del av den satsningen og utviklingen mot utsatte barn og unge og barnevernet i Trøndelag. Alle kommunene i Trøndelag har vært med i prosjektet. KS Trøndelag er prosjekteier, og det er Kommunedirektørutvalget i Trøndelag som har vært styringsgruppe.

Reformen handler om overføring av faglig og økonomisk ansvar, fra stat til kommune, men reformen tydeliggjør først og fremst at vi alle har et ansvar. Skal vi lykkes er det derfor ikke tilstrekkelig å kalle dette en barnevernsreform – men en oppvekstreform.

Film om Barneløftet:

Denne filmen er laget som en del av arbeidet med prosjektet "Barneløftet", med undertittelen "Bedre å være barn i Trøndelag - et felles ansvar".

Prosjektet Barneløftet har satt fokus på samarbeid på tvers av tjenester og på tvers av kommunegrenser. Får vi utviklet dette videre har vi tro på at godt nettverksarbeid vil det bidra til et mer likeverdig tjenestetilbud for barn, unge og deres familier.

Prosjektets hovedmål

«Gjennom systematisk og koordinert samarbeid opplever barn, unge og deres familier å få rett hjelp til rett tid».

Ved å arbeide målrettet er det ønskelig at prosjektperioden vil føre til:

  1. Et godt og robust eierskap til barnevernet lokalt.
  2. Det er utviklet en bredde av arbeidsmåter og det inngås avtaler mellom kommunene på videre utnyttelse av tjenestene/tiltakene de besitter.
  3. Risikoen for svikt i tjenestene er redusert ved at kommunene er sammen om å dekke behovet for hjelpetiltak.
  4. Kommunene i Trøndelag står sterkt rustet i implementeringen av kvalitets- og strukturreformen som trer i kraft fra 01. januar 2022.
  5. Erfaringene gjort i forsøket underveis og avslutningsvis er delt, og skaper overføringsverdi til andre kommuner og regioner.

Erfaringer og lærdommer

Prosjektet Barneløftet har vært en innovativ måte å jobbe på. Det har vært et utviklingsprosjekt – hvor både mål og oppgaver har endret seg noe underveis. Gjennom presentasjonsfilmen nedenfor kan dere få se noe av det som er gjort og høre hvilke erfaringer en har gjort seg.

Film om arbeidet og erfaringer:

Vi har tro på at gode forebyggende tiltak og tidlig innsats vil kunne spare kommunene for å måtte inn med mer inngripende tiltak, som fosterhjemsplasseringer og institusjonsplasseringer – i tråd med intensjonen med reformen. Det vil imidlertid ta tid å få utnyttet det økonomiske handlingsrommet som kommunene får med økte overføringer i rammen, og det vil også i fremtiden være barn som har behov for beskyttelse og omsorg utenfor hjemmet. Vi må også huske at flere ressurser er bundet opp i barn som allerede er plassert i fosterhjem eller institusjon.

Fra nyttår har kommunene blant annet et helhetlig ansvar for oppfølging og veiledning av fosterhjem. Prosjektet Barneløftet har på flere måter bidratt i det reformforberedende arbeidet knyttet til styrket fosterhjemsarbeid. Blant annet gjennom å opprette og koordinere et fosterhjemsnettverk på tvers av Trøndelag. Videre er det i dette fosterhjemsnettverket blitt utviklet et verktøy som kan sikre og systematisere oppfølgingen av barnet, foreldre og fosterfamilien; Omsorgspakken. Denne er gjort tilgjengelig for alle barneverntjenestene i Trøndelag og den er delt utover Trøndelag – da det er vist interesse for den fra andre regioner i landet.

Last opp veileder - Omsorgspakken

Vi i KS Trøndelag håper at utprøvingen, erfaringene og lærdommene fra Barneløftet vil føre til at man har noe å jobbe videre med. Ta i bruk det som ligger her som et kunnskapsgrunnlag før dere starter neste prosjekt. Kanskje kan det ligge noe her som gjør det enklere å lykkes enda bedre med neste prosjektet.

For å vite mer om utprøvingsarbeidet og erfaringer og lærdommer les gjerne evalueringsrapporten fra Deloitte og prosjektgruppas egen rapport.

Film fra lanseringen av Deloittes rapport:

Last opp evalueringsrapport fra Deloitte

Last opp sluttrapport fra prosjektgruppa