Dette er saken

Bakgrunnen for høringen i utdannings- og forskningskomitéen er representantforslaget fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Mona Fagerås, Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski fra SV, som lyder slik:

1. Stortinget ber regjeringen om å stoppe den foreslåtte endringen av studiestedsstruktur ved Nord universitet.

2. Stortinget ber regjeringen om å komme tilbake med en plan for hvordan man kan oppfylle intensjonene i Meld. St. 18 (2014–2015) om å styrke studiestedene slik at de kan bli mer betydningsfulle i sin region.

3. Stortinget ber regjeringen om å legge fram en helhetlig plan for framtidig struktur for høyere utdanning i Norge.

Utdanningskomitéen skal avgi sin innstilling 5. november med debatt i stortingssalen 12. november.

Fylkesstyret i Nordland er svært opptatt av at man tilrettelegger for utdanning der folk bor. Nordland er et langt fylke med 44 kommuner i 2019. Det bor i overkant av 240.000 mennesker i landets lengste fylke fra Trøndelag til Troms.

21. juni var Fylkesmannen i Troms/Finnmark, Fylkesmannen i Nordland, Helse Nord RHF sammen med KS i de tre nord-norske fylkene invitert til Helse- og Sosialminister Bent Høie. Til stede på det samme møtet var også kunnskapsdepartementet, kommunal- og moderniseringsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Målsettingen med møtet var å sette fokus på demografiske endringer og bærekraftsutfordringer i svært mange nord-norske kommuner. I det regionale samarbeidsorganet har fylkesmøtet sammen med Helse Nord RHF lagt til grunn behovet for en desentralisert utdanningsmodell for å sikre nødvendig rekruttering og sikre kompetanse i kommunale nøkkelroller.

Helse og utdanning er kommunenes største områder, og rekruttering av lærere og sykepleiere er særdeles viktig i årene fremover. Når vi vet at vi allerede mangler 600 sykepleiere i Nordland, behovet for lærere øker, og ikke minst at kompetansereformen har ført til at vi har ca. 2.500 lærere som tar etter- og videreutdanning i Nord Norge, vil enhver nedbygging av lærer- og sykepleierutdanning virke mot sin hensikt.

KS Nordland har registrert at flere partier i valgkampen tok til orde for å reversere vedtak om nedleggelser og legge til rette for økt satsing på desentraliserte utdanningstilbud. Derfor forventer KS Nordland å bli hørt når medlemmene så tydelig og klart sier fra om et forverret studietilbud. Kommunene krever at man i statsbudsjettet øker rammene for desentraliserte tilbud.

Felles fylkesmøte for KS Nordland, KS Troms og KS Finnmark mener at utdanningsinstitusjonene i landsdelen skal tilby desentraliserte og fleksible utdanninger, tilpasset kommunesektorens behov.

Kommunene i nord opplever utfordringer med å rekruttere høyt utdannet personale, særlig innenfor helse og utdanning. Forskning viser at de som utdanner seg i nord blir i nord.   

Felles fylkesmøte understreker viktigheten av at utdanningsinstitusjonene tilbyr undervisningsløsninger som gjør at utdanninga kan tas der man jobber og bor.

Felles fylkesmøte vil spesielt understreke viktigheten av:

  • Utdanninger for sykepleiere, helsesøstre, spesialisering til allmennleger og vernepleiere. På landsbasis mangler det for eksempel i dag 400 helsesøstre. Sykepleiere er den aller vanskeligste yrkesgruppen å rekruttere for kommunene. Beregninger viser at det i 2030 vil mangle 13 000 sykepleiere på landsbasis.
  • At videreutdanninger finansiert av Utdanningsdirektoratet sikres for å møte nye kompetansekrav, tilbys nettbasert eller der folk bor, og av utdanningsinstitusjonene i regionen.