Aktivitet i Aldersvennlig Agder

Fast utviklingsorientert digital møteplass omtrent hver 6 – 8 uke som et digitalt arbeidsverksted over 1,5 – 2 timer.

Kommunene i Agder har valgt ulike innganger i sitt arbeid for å møte demografiendringene hvor vi blir langt flere eldre innbyggere. Endringene vil innebærer en vesentlig vekst i behov for helsetjenester og forebyggende helsetjenester, og utfordre kommunenes bærekraft. For å møte utfordringene er det behov for endring i strukturer som for eksempel boligmasse, bosetning, sentrumsutvikling, transport og sosiale fellesskap. For å lykkes med dette arbeidet pekes det på suksesskriterier som tverrsektorielt samarbeid, god lederforankring og bred involvering i et systematisk planarbeid. En kartlegging gjennomført av Statsforvalter i juni 2021 viser at kommunene i Agder har ulik status på sitt arbeid med Leve hele livet. Noen kommuner er i start- og etableringsfasen, men andre kommuner er godt i gang med plan- og utviklingsarbeid. Flere Agderkommuner deltar i det nasjonale nettverket Aldersvennlig Norge.

Det regionale støtteapparatet for Leve hele livet med Utviklingssenter for sykehjem- og hjemmetjenester (USHT), Fylkeskommunen, Norges Frivilligsentraler og KS skal forsterke og støtte kommunenes behov. Etter dialog og innspill fra kommunene, har vi valgt å satse på å forsterke kommunenes innsats og arbeid med Aldersvennlig lokalsamfunn.

Aldersvennlig Agder

Dette er en åpen invitasjon til kommuner i Agder om å delta i regionalt samarbeid om Aldersvennlig Agder. Invitasjonen gjelder alle kommuner i Agder; både de som i dag deltar i det nasjonale nettverket for Aldersvennlig Norge og de kommunen som ikke deltar i nettverket.

I Aldersvennlig lokalsamfunn arbeides det med de helsefremmende og forebyggende strukturene som bidrar til at hver enkelt av oss kan beholde en god helse; og mestre lengst mulig i eget liv. Temaene spenner fra bolig, transport, utearealer, aktivitet, samskaping, til deltagelse og fellesskap. Sentralt i tilnærmingen står tverrsektorielt samarbeid, medvirkning og universell utfordring.

For mer informasjon se Håndbok Aldersvennlig lokalsamfunn

 

 

Målsetninger med Aldersvennlig Agder

  • Tilby kommunene en arbeidsfokusert møteplass
  • Forsterke og utvikle kommunenes og regionenes kunnskap og kompetanse for å møte demografiendringene på en bærekraftig måte.
  • Utvikle nye løsninger og tiltak i arbeidet med demografiendringene - i kommunene og regionalt
  • Understøtte at kommunene i Agder kvalifiserer til å søke støtte på statlige midler som for eksempel tilskudd og startlån.
Lenkeblokk Icon Les mer om bakgrunn, møtedatoer og kostnader her