Publisert: 25.11.2024
KS mener arbeidet med NTP fremover bør rigges slik at faglig og politisk dialog skjer på tvers av Samferdselsdepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Forsvarsdepartementet.
- Nasjonalpolitikk er summen av statlig, regional og kommunal politikk. Det er viktig at vi samarbeider godt om å møte forventningene som er der ute, samtidig som vi ikke kan love mer enn vi kan holde, sa styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.
Samfunnssikkerhet
Flere fylkeskommuner opplever at Forsvaret melder inn behov på fylkesveinettet for å håndtere den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. KS mener dette er tiltak som fylkeskommunene økonomisk ikke er rigget til å håndtere.
- Det er ikke realistisk å forvente at et fylkesting kan prioritere opprustning av veier som er viktige for Forsvaret, og at det går foran andre tiltak som trafikksikkerhet eller drift av videregående skoler. Det er derfor behov for at Samferdselsdepartementet inviterer til dialog med Forsvaret slik at fylkeskommunene settes i stand til å ivareta nasjonale behov innenfor sikkerhet og beredskap, sa styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.
KS løftet også hvordan stat og kommunesektoren sammen møter dilemmaet rundt transportberedskap i en krisesituasjon samtidig med innføring av nullutslipps kjøretøyer. Her trengs nasjonale løsninger som ivaretar både beredskapshensyn og miljøhensyn.
Trafikksikkerhetstiltak
I 2022 ble det etablert en tilskuddsordning for tryggere skolevei i forbindelse med regjeringens mål om at flere barn skal sykle eller gå til skolen. Ordningen har til nå vært forvaltet av Statens vegvesen som har fordelt midlene direkte til kommuner etter søknad. Fra og med 2025 endres ordningen slik at midlene fordeles på regionalt nivå. Etter KS´syn fremstår ordningen unødig byråkratisk og tungvint. KS ba derfor om at det fremover legges til rette for en enklere og mer effektiv måte å fordele tilskuddsmidlene på i tråd med statens økonomireglement.
På dørterskelen
Siden våren 2021 har KS hatt et samarbeid med Posten for å utforske hvordan det landsdekkende postbudnettet kan brukes til å skape samfunnsnytte for kommuner og lokalsamfunn. Dette har ledet til det vi dag omtaler som dørterskeltjenesten og som testes i åtte kommuner, der Posten har banket på døren til hos alle over 75 år.
KS er positiv til nasjonal implementering av tjenesten «På dørterskelen» Dette forutsetter at staten finansierer tjenesten som en del av Postens omstilling, at kommunerammen ikke påvirkes og tjenesten vil være frivillig å ta i bruk for den enkelte kommune, sa Helgesen.