KS snakket også med helseministeren om kvalitetsindikatorer og forslaget om at staten skal inn og overta dersom en kommune har for dårlig kvaliteten i eldreomsorgen. Utspillet ga helseministeren i VG denne uka. Tiltaket er stikk i strid med det KS mener vil bidra til å løse utfordringen med mangel på folk i eldreomsorgen. 


I KS-podkasten, Der livet leves, kan du høre helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og styreleder i KS Gunn Marit Helgesen i debatt.


Statlig detaljstyring

- Vi er helt enige i at det er forskjeller mellom kommuner, og det er forskjeller i forutsetninger kommuner har for å møte de demografiendringene vi vet kommer. Men svaret er ikke mer styring fra staten. Vi vet at på en rekke områder så er det lang ventetid for avgjørelser fra Statsforvalter og det er vanskelig å se hvordan denne type inngripen vil bedre situasjonen, sa Helgesen.

KS har tidligere tatt opp at det samlede styringstrykket er for stort og at regjeringen og Stortinget må ta tak i detaljstyringen av sektoren. Les mer m det i denne artikkelen på ks.no.

- Det er positivt at vi sammen får til en "ryddesjau" og kan se på hvordan vi kan få ned blant annet dokumentasjonskrav, sa Helgesen.

Kvalitetsindikatorer

KS og kommunene er opptatt av kvalitet. Bedre kvalitetsmålinger og utvikling av gode indikatorer er positivt og ønsket fra kommunesektoren. Derfor har også KS i mange år bedt om at det tilrettelegges for bedre kvalitetsindikatorer for at kommuner og andre skal ha et godt sammenligningsgrunnlag i tjenestene.

Tilnærmingen med å støtte kommunene er en mer fruktbar retning, og KS ba om et eget møte for å drøfte oppfølgingen av dette.

Kommuneøkonomi

Helseministeren fikk også høre KS' politiske ledelse varsle om at mange kommuner må kutte i velferdstjenester neste år. Over tre av fire kommuner ligger an til et merforbruk i årets budsjett, og 86 prosent av kommunene med merforbruk har det innen pleie og omsorg.

- Det innebærer at kommunene mangler flere milliarder fra staten inneværende år til å tilby de tjenestene de skal. Dette underskuddet vil kommunene dra med seg inn i årene som kommer. Tiden for at penger kan løse alt i Norge er over. Vi må se på andre virkemidler og løsninger for omstilling. Derfor er vi er glade for den ryddesjauen som Stortinget har tatt initiativ til, sa Helgesen.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

KS ga innspill til BPA-ordningen og videre arbeid med en stortingsmelding om saken. Kommunene må balansere hensynet til at alle brukere som trenger tjenester skal få det.  

KS mener at hvis BPA-ordningen skal være rettighetsfestet som et likestillingsverktøy, så må det ligge i en statlig trygdeordning.

Bo trygt hjemme og helseteknologi

KS diskuterte også med helseministeren "Bo trygt hjemme"-reformen og behovet for langsiktige, forutsigbare rammer for tilskuddsordningen for å få til investeringene som trengs på feltet. KS mener det er viktig med felles dialog om investeringsbehovene og dimensjoneringen av tilbudet for heldøgns omsorg for å få til bærekraftig velferd. Her er det mulig å tenke nytt, blant annet ved at Husbanken får rom for å drive forsøk slik at det går an å utvikle trygghetsboliger.
 
Helseteknologiordningen er et sentralt virkemiddel for å få til nødvendig omstilling. KS mener ordningen må forsterkes vesentlig i statsbudsjettet for 2026. KS oppfordret til at dette fremmes som et satsingsforslag i neste budsjettbehandling i regjeringen.