Til hovedinnhold

Bolig

Samfunnsutvikling – og planlegging

Kommuneoverskridende arealutfordringer

Prosjektet skal belyse utfordringer og muligheter knyttet til regional planlegging og hvordan regional planlegging kan styrkes for bedre løse kommuneoverskridende arealutfordringer.
Foto: Shutterstock

Prosjektnummer:164005

Utførende miljø: Telemarksforskning

Ferdigstilt: 2017

Kommuneoverskridende arealutfordringer kan defineres som oppgaver og aktiviteter hvor koordinering og planlegging på tvers av dagens kommunegrenser er hensiktsmessig for å finne fram til de beste, mest effektive og helhetlige løsningene.

Viktige kommuneoverskridende arealutfordringer som betinger regional planlegging, er knyttet til arealbruk/arealutvikling, samferdsel, næringsutvikling, miljø, folkehelse og beredskap. Mulighetsrommet knyttet til regional planlegging er i dag ikke utnyttet godt nok. Det er behov for mer helhetlige regionale planer som har større legitimitet og er mer forpliktende, som gir økt forutsigbarhet for framtidig utvikling, og som bidrar til bedre koordinering av ulike interesser på tvers av sektorgrenser og nivåer.

Aktuelle tiltak for å lykkes bedre med regional planlegging, kan være å styrke det juridiske grunnlaget for regional plan, få tydeligere bestillinger fra staten når det gjelder utarbeidelse av regional areal- og samfunnsplan og mer bruk av bindende avtaler for oppfølging av regionale planer. Videre er aktuelle tiltak å legge flere oppgaver til regionalt folkevalgt nivå, skape bedre samsvar mellom folkevalgte regioner og regional stat og få en bedre samordning av statlige styringssignaler. Det kan også være en fordel å få et tydeligere skille mellom fylkeskommunens utviklingsrolle og statlige myndigheter som kontrollerende instans, og unngå at politikere har verv både på kommunalt og regionalt nivå.

KONTAKT