Til hovedinnhold

Helse og omsorg

Legetjenester

Kartlegging av bemanningssituasjonen på landets legevakter

Kvantitativt prosjekt som kartlegger bemanningssituasjonen på landets legevakter.
Foto: Shutterstock

Prosjektnummer:154010

Utførende miljø: TNS Gallup

Ferdigstilt: 2016

​KS og TNS Gallup har kartlagt bemanningssituasjonen ved landets kommunale og interkommunale legevakter, sommeren 2015, med sikte på å avklare legevaktenes bemanningssituasjon etter innføring av nye bemanningskrav fra 1. mai 2014 og ny akuttmedisinforskrift som regulerer kompetansekrav til leger som kan gå legevakt.

Bemanningskonsekvensene av kravene i SFS 2305 og kompetansekravene i akuttmedisinforskriften er nært knyttet til hverandre og utgjør to aspekter ved den generelle bemanningssituasjonen. Sistnevnte utgjør midlertid en større utfordring enn førstnevnte:

Bemanningskravene i SFS 2305:

  • Rekrutteringssituasjonen ved legevaktene beskrives generelt sett som overkommelig: Seks-syv at ti legevakter oppgir at det er enkelt å oppfylle kravene til antall leger i legevaktordningen.
  • De nye kravene har i liten utstrekning medført etter-bemanning: Syv av ti legevakter oppgir at det ikke har vært behov for å ta flere leger inn i ordningen.
  • Blant (de få) legevaktene som opplever bemanningsbehov, oppgir de fleste (syv av ti) imidlertid at rekrutteringen er vanskelig.

Kompetansekravene i akuttmedisinforskriften:

  • Legevaktene deler seg i to når det gjelder antall leger som oppfyller kompetansekravene til å gå legevakt alene: Fire av ti har nok leger, fem av ti har for få, mens én av ti ikke tar stilling.
  • Blant legevakter uten tilstrekkelig bemanning opplever åtte av ti rekrutteringssituasjonen som vanskelig.
  • Men også blant (de få) legevakter som opplever bemanningssituasjonen i henhold til SFS 2305 som enkel, men som samtidig ikke har tilstrekkelig antall leger til å oppfylle kompetansekravene til leger som kan gå vakt alene, oppgir seks-syv av ti at rekrutteringen av kompetente leger er vanskelig.

Eventuelle tiltak rettet mot å bøte på konsekvensene av de to kravene kan styres i samme retning, der utfordringene generelt sett er:

  • Større ved små enn ved store legevakter.
  • Noe større ved kommunale- enn ved interkommunale legevakter.

KONTAKT