Bakgrunnen for henvendelsene at Utdanningsforbundet i første omgang la press lokalt for å få enkeltkommuner til å endre virkningstidspunktet i Rikslønnsnemndas kjennelse. KS har informert kommunene i et brev at dette er det ikke adgang til, og dette er også Utdanningsforbundet nå enig i. Kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er en ny hovedtariffavtale som alle kommuner må forholde seg til.

Utdanningsforbundet ønsket før helgen å informere sine medlemmer i denne saken. KS fikk forelagt deres forståelse av hovedtariffavtalen (HTA), og har sagt at det er en riktig framstilling. Det ligger ingen endring i KS’ oppfatning av HTA i dette. Utdanningsforbundet og KS er enige om at Hovedtariffavtalen må følges.

Dette er informasjonen Utdanningsforbundet sendte ut til sine tillitsvalgte på fredag:

Utbetaling av sentrale lønnstillegg for 2022 og bruk av lokale forhandlinger

"Etter rikslønnsnemndas kjennelse er det reist spørsmål om kommunen har mulighet til lokalt å utbetale lønnsendringene fra et tidligere virkningstidspunkt enn 27. september. Tariffavtalen gir ikke muligheter for endring av virkningstidspunktet. Mulighetene for å avtale lokale lønnstillegg ligger i de lokale forhandlingsbestemmelsene. Forutsatt at vilkårene som ligger i de ulike bestemmelsene er oppfylt, står partene fritt til å avtale virkningstidspunkt for endrede lønnsplasseringer. Vi vil her spesielt peke på forhandlingsbestemmelsene 4.2.3 Beholde og rekruttere eller 4.2.4 Kompetanse. Foreligger det endringer i stillingen eller endring av ansvarsoppgaver kan det også gis lønnstillegg etter 4.2.2. Særskilte forhandlinger."

KS er enig i at det er mulig å avtale lokale lønnstillegg med hjemmel i de ulike bestemmelsene om særskilte forhandlinger. Dette har imidlertid ikke noe med oppfølging etter streiken eller Rikslønnsnemndas kjennelse å gjøre, og kan heller ikke begrunnes med dette. Alle fagforeninger kan når som helst på året be om forhandlinger på vegne av enkeltmedlemmer, forutsatt at vilkårene for det enkelte medlemmet – på individuelt grunnlag – er oppfylt. Lønnsendringer hjemlet i hovedtariffavtalens bestemmelser må gjøres gjennom endring i grunnlønn – ikke som engangutbetaling.

Dersom det blir krevd forhandlinger, er kommunen forpliktet til å gjennomføre disse. Ved uenighet i forhandlingene, er det nedfelt tvisteløsningsbestemmelser til hver enkelt forhandlingshjemmel.

Noen kommuner kan i den lokale lønnspolitikken ha nedfelt rutiner for gjennomføring av særskilte lønnsforhandlinger og/eller nedfelt andre elementer knyttet til den lokale praktiseringen for bruk av de særskilte forhandlingshjemlene.

Både KS og alle organisasjoner som er part i Hovedtariffavtalen har et ansvar for å påse at Hovedtariffavtalen respekteres og følges av de lokale parter.

De særskilte forhandlingshjemlene som finnes i Hovedtariffavtalens kap. 4 er:

4.2.2 Særskilte forhandlinger

Partene lokalt kan ta opp forhandlinger om omgjøring av stillinger, alternative lønnsplasseringer og/eller annen godtgjøring innenfor Hovedtariffavtalens bestemmelser når:

  • det er foretatt betydelige organisatoriske og/eller bemanningsmessige endringer
  • det er skjedd betydelige endringer i en stillings arbeids- og ansvarsområde
  • arbeids- og ansvarsområdet er endret som følge av at arbeidstakeren har fullført kompetansegivende etter-/videreutdanning

Virkningstidspunkt for eventuelt forhandlingsresultat settes til den dato endringen fant sted.

Oppnås ikke enighet, gjelder Hovedavtalen del A § 6-2.

4.2.3 Beholde og rekruttere arbeidstakere

I de tilfeller det er spesielle problemer med å beholde eller rekruttere kvalifiserte arbeidstakere, vil partene etter forhandlinger kunne inngå avtale om endret lønnsplassering for den enkelte arbeidstaker.

Kommer partene ikke til enighet ved forhandlinger, kan tvisten ikke ankes. Arbeidsgivers siste tilbud skal da vedtas.

4.2.4 Kompetanse

Partene lokalt kan uavhengig av øvrige forhandlingsbestemmelser forhandle om endret lønn når en arbeidstaker har gjennomført relevant etter-/videreutdanning.

Kommer partene ikke til enighet ved forhandlinger vedtas arbeidsgivers siste tilbud.