Regjeringens mål om å utjevne sosiale forskjeller og å gi like muligheter til deltakelse gir blant annet utslag i økte kompensasjonsordninger til frivilligheten.  

Satsninger på leselyst er positiv, men dette burde også vært fulgt opp med ytterligere økte tilskudd til innkjøp i folkebibliotek og skolebibliotek. Regionale filmvirksomheter styrkes med 30 millioner kroner, og det legges opp til en mer tillitsbasert forvaltning av statlige tilskudd på dette området. Det mener KS er positivt.  

Les KS' pressemeding om statsbudsjettet her

Overordnet 

Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett foreslås økt med 1,2 milliarder kroner, som tilsvarer 5,0 prosent. Dette i henhold til oppdaterte anslag for lønns- og prisvekst i 2024.  

Hovedprioriteringer i budsjettforslaget er: 

  • Utjevne sosiale forskjeller og gi like muligheter til deltakelse 
  • Legge til rette for kunst og kultur i hele landet 
  • Sikre arbeidsplasser og trygge arbeidsvilkår i kunst- og kultursektoren 
  • Styrke arbeidet for likestilling og mot diskriminering på alle samfunnsområder 

Kunst, kultur og film 

Regjeringen vil satse på lokal og regional kultur og foreslår en pakke med enkelttilskudd på til sammen 50 millioner kroner til ulike institusjoner. Formålet er å gi støtte til utviklingen av nye kulturtilbud. Dette er positivt, men KS etterspør en sterkere satsning, og mer rom for lokale vurderinger.  

Tilskuddene til den regionale filmvirksomheten styrkes med 30 millioner kroner. Det inkluderer regionale filmsentre med 18,9 millioner, og de tre regionale filmfondene som inngår i gjeldende fordelingsnøkkel, med 3 millioner kroner. I tillegg foreslås det at Oslo Filmfond, som dekker Oslo og Viken, tas inn blant de nasjonale filmfondene, slik at hele landet dekkes av regionale filmfond. På sikt foreslås det at fondet får tildelt midler etter en ny fordelingsnøkkel for regionale filmfond.   

Den desentraliserte ordningen for regionale kulturbygg ble i 2023 økt med om lag 30 millioner kroner fra spillemidler. Når nye formål nå skal inn i spillemiddelordningen, øker presset på eksisterende formål. KS forventer at regjeringen opprettholder sin intensjon om å øke rammene for regionale kulturbygg.

Kunstnerøkonomien styrkes primært gjennom statlige stipend. Den kulturelle skolesekken (DKS) får økning i spillemidler fra 306,5 til 330 millioner kroner. DKS-ordningen er den største oppdragsgiveren til kunstnere. 

Det foreslås å styrke satsingen på språk, leselyst og litteraturformidling med 11 millioner. Det inkluderer 7 millioner til skolebibliotekordningen, som forvaltes av Kulturdirektoratet og 3 millioner til Nasjonalbiblioteket. 

Frivillighet og idrett 

Tilskuddene til frivilligsentralene økes med 38 millioner kroner, og merverdiavgiftskompensasjonen til frivillige organisasjoner økes med 415 millioner. Det gis full merverdiavgiftskompensasjon for bygging av idrettsanlegg. Strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner videreføres. 

Bærekraft 

Budsjettet har et eget kapittel om bærekraft. Her vises det til kulturfeltets bidrag, i kraft av dets egen natur, særlig inn mot den sosiale dimensjonen. For kommende budsjett vises det til satsninger innen inkludering som for eksempel 10 millioner til å følge opp handlingsplan for deltagelse. Det er også et eget kapittel om klima og miljø, som understreker at alle sektorer har et ansvar for dette. Det vises imidlertid kun til allerede eksisterende tiltak, bortsett fra at det foreslås å bevilge 5,5 millioner kroner til å kartlegge alle kunstgrasbaner i Norge.