I Hurdalsplattformen varsler regjeringen et nytt kulturløft, som særlig skal satse på den lokale og regionale kulturen. I statsbudsjettet for 2024 følger regjeringen opp med en rekke enkelttilskudd til lokale kulturtiltak på til sammen 50 millioner kroner.

– Det er positivt at disse tiltakene får støtte, men KS etterspør en langt sterkere og mer varig satsning, og mer rom for lokale og regionale vurderinger, sa spesialrådgiver i KS Line Anni Solbakken i budsjetthøringen i Stortinget.

Regionale kulturfond

Regjeringen varsler også i Hurdalsplattformen at den vil innføre regionale kulturfond. Dette er ennå ikke fulgt opp, og det er ikke omtalt i statsbudsjettet for 2024.

– KS imøteser etablering av regionale kulturfond. Utformingen av dem må gi godt rom for å tilpasse bruk av midlene til lokale behov og prioriteringer, og det bør derfor ikke gis detaljerte statlige føringer for innretningen, sa Solbakken.

Den kulturelle skolesekken

Regjeringen peker i statsbudsjettet på at samarbeidet mellom Kulturtanken, Utdanningsdirektoratet og KS har bidratt til å styrke samspillet og engasjementet for den kulturelle skolesekken (DKS). Ordningen er blitt styrket i budsjettene, men KS mener det er behov for en sterkere satsing.

– Særlig intensjonen om å innføre DKS også i barnehager, krever en betydelig økning i tilskuddet framover, sa Solbakken. 

Lenkeblokk Icon Les hele KS’ skriftlige innspill til kulturbudsjettet her