Les mer
-
Bli med på konferanse om rus
18. og 19. april kan du bli med på ruskonferansen der tema er hvordan vi skaper framtidsretta og inkluderende oppfølging av mennesker med rus- og avhengighetstilstander. Meld deg på i dag, siste frist er 15. februar.
-
Kommunerusprisen 2023
Rusbehandlingen i Midt-Norge og KS deler ut Kommunerusprisen for 6. gang. De skjer under Ruskonferansen 18. og 19. april. Frist for å nominere kandidater er onsdag 12. mars 2023.
-
Framtidsmøtet - råd om psykisk helse
- Vi snakker ofte om at vi skal lytte til ungdommen, men vi må også skaffe arenaer hvor det faktisk skjer, sa kronprins Haakon da ungdom fra hele landet møttes i regi av Kronprinsparets Fond og KS.
-
Lettere arbeidsdag med handlingsplan mot vold
– Det er første gang jeg har opplevd applaus av politikerne i kommunestyret. Det sier mye om hvor viktig temaet er og hvor mange som kan være berørt av vold, sier Vegard Halvorsen som er SLT-koordinator i Indre Østfold kommune.
-
Høringssvar: Oppfølging av forslagene fra Tvangslovutvalget
KS har avgitt høringssvar om tvangsbegrensningsloven og NOU 2019:14. KS støtter målet om å redusere unødig bruk av tvang. Definisjonen av tvang er vesentlig for hvilke konsekvenser lovforslaget vil gi, og for hvordan målet om reduksjon kan oppnås.
-
Er din kommune årets pårørendekommune?
Mange kommuner arbeider strategisk med hvordan pårørende kan ivaretas og kan være en ressurs i de kommunale tjenestene. Nå oppfordres kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner til å nominere kommuner som utmerker seg i dette arbeidet.
-
Bør bygge på eksisterende tilbud i kommunene
Fredag 30. april kom en rapport om pandemiens konsekvenser for folks psykiske helse og rusbruk. Psykolog Peder Kjøs har ledet utvalget bak rapporten, som foreslår 31 konkrete tiltak. KS er positiv til flere av tiltakene og støtter satsing på barn og unge.
-
Rusreform: Unødvendig byråkrati hjelper ikke brukerne
Kommunene bør få slippe å bygge opp et unødvendig byråkratisk mellomledd som stjeler ressurser fra mye mer målrettede tilbud. Resultatet kan bli et dårligere tilbud til innbyggere med rusutfordringer, skriver KS-leder Bjørn Arild Gram i et debattinnlegg.
-
Kommunene trenger et kompetanseløft
15. mars inviterte KS til debatt om samhandling mellom helseforetak og kommuner. KS-leder Bjørn Arild Gram pekte på behovet for mer forskning og innovasjon og et kompetanseløft i kommunehelsetjenesten.
-
Bra at Stortinget stanser psykiatri-nedbygging
Et flertall på Stortinget krever at nedbyggingen av døgnplasser i psykiatrien må stanse. – Det er veldig gode nyheter. Dette har vi bedt om i lang tid, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.
-
Stiller ungdom spørsmålet «hva er viktig for deg?»
Doktorgradsarbeidet til psykolog Thomas Kristian Tollefsen viser gode resultater ved bruk av Hva er viktig for deg? – et verktøy for å fremme brukermedvirkning i kommunale lavterskeltjenester for ungdom mellom 12 og 23 år.
-
Endrer tilbud til psykisk syke som følge av korona
I Sortland kommune har flere av koronatidens tilbud til personer med psykisk sykdom fungert så godt at de kommer til å fortsette med dem.
-
Ber om høringssvar for å sikre barn og unge
Prosjektet BarnUnge21 utvikler en strategi som skal gi systematisk kunnskap og flere verktøy til å hjelpe dem som trenger det også under kriser som koronaen. Forskningsrådet som har sekretariatsansvaret for arbeidet, ber nå om innspill til strategien.
-
Midlertidig forskrift om endringer i helselovgivningen
Det er vedtatt en midlertidig forskrift om endringer i helselovgivningen for å avhjelpe konsekvenser under utbruddet av Covid-19. Her er informasjon om hvordan kommunehelsetjenesten omfattes av forskriften.
-
Høringssvar om kommunalt ansvar for rådgivende enhet for narkotikasaker
Rusreformutvalget fikk i oppdrag å forberede gjennomføringen av regjeringens rusreform, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.
-
Prioritering av helsehjelp
KS har gitt innspill til Helsedirektoratets notat om prioritering av helsehjelp i Norge under Covid-19-epidemien. KS er opptatt av at spesialisthelsetjenestens utfordringer og konsekvensene i de kommunale helse- og omsorgstjenestene må sees i sammenheng.
-
Etisk refleksjon i arbeidshverdagen
Høy etisk bevissthet i helse- og omsorgstjenestene bidrar til godt omdømme og bedre rekruttering, noe som er kritisk viktig i dagens og fremtidens utfordringsbilde, skriver avdelingsdirektør for helse og velferd i KS, Åse Snåre, i en kronikk.
-
Prinsipielle uttalelser fra tvisteløsningsnemda
Tvisteløsningsnemda for helse- og omsorgssektoren behandler saker der kommuner og helseforetak er uenige. KS Advokatene har kommentert et utvalg av tre type saker: Avtaler som avviker fra forskriften, definisjonen av utskrivningsklar og ansvar i gråsoner.
-
Snakker med ungdom om psykisk helse på Facebook
Ansatte i Vadsø kommune så at barn og unge i kommunen slet med psykiske problemer. De tok tak og startet prosjektet «Psykhjelpa» - et lavterskeltilbud rettet mot barn og unge.
-
Helsefellesskap er bra - men ingen mirakelkur
I høringen om den nasjonale helse- og sykehusplanen i Stortingets helse- og omsorgskomité støttet KS forslaget om å opprette helsefellesskap mellom helseforetak og kommuner. KS peker samtidig på behovet for å bygge ut samarbeidet om psykisk helse og rus.