Les mer
-
Ukrainske lokalsamfunn styrker demokratiet
KS-leder Gunn Marit Helgesen representerte Europarådets Kommunalkongress på årsdagen for Russlands angrep på Ukraina. Hun holdt innlegg i et stort internasjonalt møte i Gdansk, Polen, arrangert av EUs Regionkomité.
-
Webinar om flyktningsituasjonen
Arbeids- og inkluderingsministeren inviterer alle landets kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere til et nytt møte om flyktningsituasjonen, fredag 24. mars kl. 08.30.
-
Flyktninger fra Ukraina trenger mer opplæring
Regjeringen forlenger ikke retten til norskundervisning for personer med kollektiv beskyttelse bosatt i 2022. Kommuner som vil gi ukrainske flyktninger norskundervisning utover ett år, får dermed ikke økonomisk støtte.
-
Støtt grasrotdemokratiet i Ukraina
Ukrainerne kjemper to kamper. Det trengs våpen for å vinne den første og støtte til lokaldemokratiet og sivilsamfunnet for å gå seirende ut av den andre.
-
Webinar om flyktningsituasjonen
Se opptak av webinar om flyktningsituasjonen med arbeids- og inkluderingsministeren, UDI, IMDi, KS og Modum kommune.
-
Tiltak med særskilt pensjonistlønnssats videreføres
Tiltak med særskilt pensjonistlønnssats for arbeid med TISK-tiltak og vaksinering, og for arbeid med fordrevne fra Ukraina, forlenges frem til 1. juli 2023.
-
eID til flyktninger fra Ukraina
Ukrainske flykninger med midlertidig kollektiv beskyttelse kan få elektronisk ID (eID). Gjennom å skaffe seg eID, får flyktningen tilgang til en rekke offentlige tjenester digitalt. eID er personlig og må bestilles av den enkelte.
-
Anskaffelser i krisetider
Mange oppdragsgivere har mottatt henvendelser fra leverandører med varsel om prisøkning i inngåtte kontrakter på grunn av krigen i Ukraina. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har utarbeidet veiledning om dette.
-
Frivillighet og kommuner utfyller hverandre
Ukrainske Alexandr tok sine første steg på Gjesdal gjestgiveri i midten av april. Han og moren Alexandra var en del av to busslaster med flyktninger som kom kjørende fra Polen den første helgen i mars.
-
Kommunane og fylkeskommunane fordømmer Russlands invasjon og krigføring i Ukraina!
Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar 2022, og den påfølgande krigføringa har ført til enorme øydeleggingar og stor liding. Ein samla kommunesektor fordømmer Russlands invasjon og krigføring, og vilja til å hjelpe Ukraina og ukrainarane er stor.
-
Fra krig i Ukraina til norske kommuner
KS Innlandet inviterer til webinar 12. mai kl. 13.00 - 14.30 om traumereaksjoner hos barn, unge og voksne, som har opplevd krig. Psykolog Brynjar Gunnarskog vil lede webinaret.
-
Nødvendige forenklinger i regelverket for flyktninger
Regjeringen foreslår en rekke lovendringer for å lette kommuner og fylkeskommuners arbeid med å bosette flyktninger fra Ukraina. Regelverksendringene er midlertidig, og mange av dem er i tråd med det KS tidligere har tatt opp med regjeringen.
-
Høringssvar om endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina
KS vurderer at flere av de foreslåtte regelverksendringene vil bidra til å lette kommunenes oppgaver i en situasjon hvor ekstraordinært høye ankomster av flyktninger fra Ukraina kan sette hele det kommunale tjenesteapparatet under press.
-
Webinar: Søknader om midlertidig alternativ mottaksplassering
Se opptak av webinaret der UDI presenterer ordningen for midlertidig alternativ mottaksplassering og demonstrerer den nye digitale løsningen.
-
Pensjonister kan påta seg arbeid med fordrevne fra Ukraina uten å tape pensjon
Det er ventet at kommunene vil ha behov for ekstra bemanning som følge av ankomstene fra Ukraina. Pensjonert personell kan nå motta en særskilt fastsatt pensjonistlønn uten at AFP eller alderspensjonen reduseres.
-
Behov for forsterket statlig finansiering
Kommunene gjør seg klare for å gi et bredt tjenestetilbud til et stort, men ukjent antall flyktninger fra Ukraina. Usikkerheten om antallet og hvor raskt de skal bosettes, utfordrer kommunene finansielt.
-
Nye mottaksplasser
Utlendingsdirektoratet jobber kontinuerlig med å opprette nye mottaksplasser for å ta imot flyktninger fra Ukraina. Blant annet jobbes det med en utlysning slik at kommunene kan gå til innkjøp av mottak de kan drive selv.
-
Europarådets Kommunalkongress: Solidaritet med ukrainske kommuner
Denne uka møtes lokalpolitikere fra 46 land til sesjon i Europarådets Kommunalkongress i Strasbourg. De ukrainske medlemmene av Kongressen ble møtt med stående applaus.
-
Jodtabletter som atomberedskap
Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende i sin kommune.
-
Kommunene får dekket kostnader for flyktninger i private hjem
Ukrainske flyktninger som bor privat kan motta ytelser til livsopphold og andre kommunale tjenester frem til de blir bosatt av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).