Til hovedinnhold

Videregående opplæring

KS jobber for gode rammebetingelser og handlingsrom for fylkeskommunenes tilbud om videregående opplæring. KS jobber for å heve status for fag- og yrkesopplæring, flere lærlinger i kommunal sektor og å realisere samfunnskontraktens målsettinger.

Artikler

Foto: Shutterstock

Hvem er lærerne uten lærerutdanning?

KS, regjeringen og lærerorganisasjonene samarbeider om å bidra til at fast ansatte lærere skal ha relevant lærerutdanning. De som ikke har det, kan ta videreutdanning. Derfor har KS fått undersøkt hvilken kompetanse disse lærerne har.

Foto: Bly

Status Kommune 2024: Der folk bor

Hvordan står det egentlig til i kommunene og fylkene våre? KS samler status, resultater, utviklingstrekk og utfordringer for sektoren i Status Kommune 2024. Publikasjonen kommer ut hvert år.

Foto: Shutterstock, BalanceFormCreative

Individuell tilrettelegging av opplæringstilbud

KS har gjort en gjennomgang av kapittel 11 i den nye opplæringsloven som skal gjelde fra august 2024. Kapittel 11 i det nye lovverket regulerer rettigheter og plikter knyttet til tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging.

Foto: Mostphotos

KS Landsting: Bygg et samlet lag rundt barn og unge

Kommunesektoren utfordrer staten til å styrke samarbeidet om å gi barn og unge gode, sammenhengende offentlige tjenester. Alle må bli inkludert i utdanning, arbeids- og samfunnsliv.

Foto: Shutterstock

Samarbeid om fag- og yrkesopplæring

Fylkesutdanningssjefene anbefaler retningslinjer for samarbeid mellom fylkeskommunene om fag- og yrkesopplæring/videregående opplæring i bedrift.

Foto: Jan Inge Krossli

Elevmedvirkning er viktig for demokratiforståelsen

De skolene og kommunene og fylkeskommunene som lykkes godt med elevmedvirkning, forstår at medvirkning er viktig for elevenes læring og demokratiforståelse. Les ny rapport som KS og Elevorganisasjonen har fått laget.

Foto: Shutterstock

Ny samfunnskontrakt for flere læreplasser i 2022-2026

KS, myndighetene og øvrige parter i arbeidslivet er blitt enige om en ny samfunnskontrakt for flere læreplasser. Arbeid som tidligere er gjort gjennom kontrakten viser at felles innsats gir bedre resultat.

KS UngFoto: Try

KS Ung

KS Ung er en samling digitale spill, læringsressurser og filmer om lokaldemokrati, kommuner, medbestemmelse og yrker i kommunal sektor. Ressursene er gratis og passer for elever på 10. trinn og i videregående skole.

Bli helsefagarbeider

Som helsefagarbeider har du varierte arbeidsdager og kontakt med mennesker i alle aldre. Din jobb er å hjelpe dem til å mestre sitt eget liv.

Menn i helse

Menn i helse er et unikt prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar egnet ytelse fra Nav. Deltakerne får tittelen helserekrutt.

Mer om utdanning

Foto: Scanstockphoto

HØRING

Høringssvar om bruk av fysisk inngripen i skolen

KS støtter med noen forbehold forslaget til regler om bruk av fysisk inngripen for å avverge at en elev utsetter noen for psykiske krenkelser eller vesentlig forstyrrer undervisningen for andre elever.

Foto: Mostphotos

Kommunesektoren gjør store investeringer i læremidler

Skolene bruker penger både på trykte og digitale læremidler. I kommunene har utgiftene til trykte og digitale læremidler vært omtrent like de siste årene, viser en rapport som Oslo Economics har gjort for KS og Kopinor.

Foto: KS/Hege K. Fosser Pedersen

Suksessprosjektet Menn i Helse må styrkes

Det nasjonale prosjektet Menn i helse starter opp i Oslo. Men prosjektet må styrkes for å kunne videreføres på dagens nivå, og det trengs minst 6 millioner kroner mer. KS ber Regjeringen prioritere dette effektive tiltaket.

Foto: Siv Dolmen

Fylkesordførerne ba kunnskapsministeren sikre opplæringskontorene

I et møte med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ba fylkesordførerkollegiet statsråden sikre opplæringskontorenes rolle.

Foto: Mostphotos

HØRING

Høringssvar om endringer i opplæringsloven

KS har avgitt høringssvar om forslaget til regulering av fysiske inngrep og avverging av skade i opplæringsloven. KS mener utfordringene med vold og trusler i skolen først og fremst må søkes løst ved å forsterke forebyggende tiltak.

Les flere artikler

KONTAKT