Les mer
-
KS styrevervregister
For å styrke kommunesektorens omdømme er det viktig å skape åpenhet om roller enkeltpersoner har. KS styrevervregister er rettet mot folkevalgte og ledere og innhenter automatisk opplysninger fra Brønnøysundregistrene og skatteetatens aksjonærregister.
-
Høy tillit krever kontinuerlig innsats
Kommuner bør jobbe aktivt for å hindre korrupsjon og sikre høy grad av åpenhet. Kommunesektorens etikkutvalg har syv konkrete råd til kommuner.
-
Råd om etisk standard i foretak og selskap
Kommuner har overordnet ansvar for hele kommunens virksomhet, også den delen som er lagt til egne foretak og selskap. Etikkutvalget har gitt noen anbefalinger og råd for etikkarbeidet her.
-
OGP – inititativ for åpenhet
Kommunesektorens etikkutvalg oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å sette sine egne initiativ for demokratiutvikling, åpenhet og antikorrupsjon på dagsorden.
-
Habilitet og gråsoner
Denne artikkelen er utarbeidet basert på drøftinger i Kommunesektorens etikkutvalgs møte 17. september 2020.
-
Etikkonferansen 2020
Hva er tillit, og hvordan bevare den? Se opptak fra årets etikkonferanse, der kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, nestleder i KS, Gunn Marit Helgesen, forskere og lokalpolitikere deltok.
-
24 spørsmål til etisk refleksjon
KS har i samarbeid med Transparency International Norge utarbeidet en Dilemmasamling, et praktisk hjelpemiddel for kommunesektoren i deres i etikkarbeid.
-
Dilemmasamling
24 eksempler for refleksjon om etikk og antikorrupsjon i kommuner og fylkeskommuner.
-
Etikkutvalget landet rundt
Kommunesektorens etikkutvalg reiser rundt til norske kommuner og fylkeskommuner for å drøfte aktuelle lokale utfordringer. Mange møtte i Kristiansand da kommunene på Agder diskuterte temaet «når demokratiet utfordres».
-
Nye varslingsregler gjelder fra 1. januar
Nye regler om varsling i arbeidsmiljøloven kapittel 2 A trådte i kraft 1. januar 2020. KS anbefaler at varslingsrutiner og annen informasjon om varsling oppdateres i tråd med de nye bestemmelsene.
-
Sett etikk på dagsorden
I disse dager tar nye fylkesting og kommunestyrer form over hele landet. Det byr på en anledning til å sette ekstra søkelys på viktige tema. Blant viktige tema som bør ha politisk forankring er etikk og antikorrupsjon.
-
Stortingshøring om endringer i varslingsreglene
Tydeligere og mer brukervennlige varslingsregler er nødvendig, men KS ønsker ikke eget varslingsombud. KS mener det heller ikke bør etableres en tvistenemnd i varslingssaker, og at det ikke er nødvendig å utrede dette nærmere.
-
Dette er etikkutvalget
Kommunesektorens etikkutvalg skal gi råd og anbefalinger til kommuner og fylkeskommuner om spørsmål knyttet til etikk og antikorrupsjon. Både kommuneledelsen og enkeltpersoner oppfordres til å ta kontakt med utvalget.
-
Regjeringen med klargjøring av varslingsreglene i arbeidsmiljøloven
Regjeringen foreslår å klargjøre enkelte av varslingsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, men ikke et eget varslerombud, som Varslingsutvalgets foreslo i sin utredning.
-
Åpenhet om kontakt med folkevalgte og innbyggere
Tilliten mellom innbyggere og folkevalgte blir styrket når folkevalgte lytter og tar hensyn, men det er viktig at det er full åpenhet rundt hvem folkevalgte har kontakt med.
-
Jobber målrettet med antikorrupsjon
Norsk kommunesektor jobber målrettet for å forebygge og avdekke korrupsjon. Det viser en undersøkelse som er gjort på oppdrag fra KS. Rapporten inneholder noen gode råd for hvordan kommunene kan styrke etikkarbeidet.
-
E-læringsprogram - etiske valg
Etiske Valg er et e-læringsprogram fra Oslo kommune, mens Etisk Refleksjon tar opp vanskelige valgsituasjoner i helse- og omsorgstjenesten.
-
Etikkutvalget mener
Hvordan sikre mer åpenhet - om roller, eierinteresser, gaver og kontakt? Her kan du få nyttig informasjon om hva etikkutvalget mener.
-
Etikkutvalget på Norgesturné
Kommunesektorens etikkutvalg reiser rundt til norske kommuner og fylkeskommuner for å drøfte aktuelle lokale utfordringer. Sist ut var Bodø kommune.
-
Varlingsutvalgets rapport sendt på høring
Varslingsutvalgets rapport, NOU 2018:6 «Varsling verdier og vern», er sendt på høring med høringsfrist 3. september.