Til hovedinnhold

Helsetjenester

Kommunale helsetjenester er førstelinjen inn til helsevesenet, og kommunene skal sørge for gode helsetjenester til alle som trenger det. KS jobber for å sikre kommunene best mulig vilkår, slik at innbyggerne får tjenester av høyest mulig kvalitet.

Artikler

Debattserie: Grenser for offentlig velferdFoto: Bly

Debattserie: Grenser for offentlig velferd

KS har startet en debattserie kalt "Grenser for offentlig velferd". Her vil politikere, forskere, helseansatte og andre diskutere tiltak som kan bidra til å dempe bemanningsbehovet, samtidig som innbygger får gode helse- og omsorgstjenester.

KS mener

Foto: Illustrasjon: Bly

Veivalg for en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste

Over hele landet opplever kommunene mangel på folk til tjenestene sine. Det fører til en ond sirkel og økt belastning på de som er igjen. Hva kan vi gjøre for å påvirke balansen slik at vi fortsatt kan yte gode tjenester?

FastlegeordningenFoto: Shutterstock

Fastlegeordningen

Kommunene har ansvaret for at legehjelp er tilgjengelig for alle i kommunen. Det inkluderer fastlegeordningen. For å styrke samarbeidet om fastlegeordningen reetablerte Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Legeforeningen trepartssamarbeidet i 2017.

Psykisk helse og rusFoto: Siv Dolmen

Psykisk helse og rus

Kommunene har et stort ansvar for personer med rus- eller psykiske problemer, et ansvar som følger av blant annet helse- og omsorgsloven. Foto: Siv Dolmen

Gode pasientforløpFoto: Anne Elisabeth Næss

Gode pasientforløp

Nasjonalt læringsnettverk for gode pasientforløp videreføres i perioden 2020-2022, slik at alle landets kommuner skal få tilbud om å delta. Målet er å sikre brukernes behov for å møte helhetlige, koordinerte og trygge tjenester.

Samarbeid om etisk kompetansehevingFoto: KS

Samarbeid om etisk kompetanseheving

Formålet med etikkarbeid er å styrke brukernes opplevelse av at helse- og omsorgstjenestene ivaretar deres verdighet og integritet. Satsingen skal bidra til at kommunene styrker den etiske kompetansen og etablerer et systematisk etikkarbeid.

God kvalitet i den kommunale helse- og omsorgstjenestenFoto: Shutterstock

God kvalitet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Hvordan jobbe med kvalitetsarbeid i helse- og omsorgstjenesten? På disse sidene har vi samlet gode eksempler fra Stavanger, Trondheim, Grimstad og Vestvågøy. Hent inspirasjon og få tips om metoder og verktøy dere kan bruke i arbeidet. Foto: Shutterstock

Menn i helse

Menn i helse er et unikt prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar egnet ytelse fra NAV. Deltakerne får tittelen helserekrutt.

Mer om helsetjenester

Modell for innføring av velferdsteknologi

Nå finner du Helhetlig tjenestemodell digitalt tilgjengelig på ks.no. Modellen forklarer hvilke roller og oppgaver kommuner bør ivareta dersom velferdsteknologi skal bli en integrert del av tjenestene.

Foto: Illustrasjon Canva

Delta i det nye Tørn-kullet

Opplever du i din kommune det som utfordrende å levere helse – og omsorgstjenester til alle som har behov for det? Har din kommune velferdsteknologi som kan brukes enda bedre enn i dag i utførelsen av oppgavene og i organisering av arbeidet?

Foto: Worldskills Norway

EM-bronse til norsk helsefagarbeider

Emma Straub fra Trondheim tok bronse i helsearbeiderfaget under Yrkes-EM 2023 i Gdansk. To andre fagarbeidere fra Norge tok også medalje.

Foto: Unsplash

Tørn utvides til hele helse- og omsorgstjenesten

Høsten 2023 utvides Tørn til et nasjonalt program for hele helse- og omsorgstjenesten. Dette programmet vil ha tre delprogrammer, et for den kommunale helse- og omsorgstjenesten, et for spesialisthelsetjenesten og ett program for samhandling.

Foto: KS

Heltid koster, men har vi råd til å la være?

En ny rapport viser at de som lykkes med heltid bruker bemanningsanalyser og utvikling av ny turnuskompetanse.

Foto: Sopra Steria (Bilde fra rapportens forside)

Nødvendig kompetanse for å få gevinster ved innføring av velferdsteknologi

Mange kommuner opplever ikke at innføring av velferdsteknologi gir økonomisk eller andre målbare gevinster. Denne rapporten identifiserer avgjørende faktorer som skal til for å kunne høste fordeler av ny teknologi.

Les flere artikler

KONTAKT