Publisert: 28.11.2023

Endret: 04.12.2023

Gjennomsnittlig antall sosialhjelpsmottakere per måned for alle ASSS-kommunene har i perioden januar til august 2023 økt med 17,6 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i 2022.

I samme periode har totalt utbetalt økonomisk sosialhjelp i alle ASSS-kommunene økt med cirka 34 prosent.

imagewm3wd.png

Hva skyldes økningen?

Hovedandelen av flyktninger fra Ukraina har blitt bosatt i andre halvdel av 2022 og hittil i år. Det betyr at tallene i veldig stor grad er påvirket av dette.

De fleste ASSS-kommunene utbetaler utgifter i forbindelse med etablering av flyktninger som sosialhjelp og følgelig er dette medregnet i tallene. Noen av kommunene vedtar utbetaling av etableringsutgifter til flyktninger ved kommunalt reglement [1] og disse utgiftene er ikke medregnet i tabellen ovenfor. Dette gjelder Drammen, Bærum, Bergen, Trondheim og delvis Tromsø. Den totale økningen, inkludert etableringsutgifter utbetalt ved kommunalt reglement, vil som følge av dette være høyere enn det som kommer frem av tabellen.

Flere av kommunene melder om at det utbetales supplerende sosialhjelp til en del av flyktningene mens de mottar introduksjonsstønad.

Introduksjonsprogrammet og kvalifisering for arbeid

De første ukrainske flyktningene er ferdig med introduksjonsprogrammet og flere av ASSS-kommunene opplever at en del av disse ikke er klare for arbeid. Det betyr at sosialhjelpen også øker som følge av dette. Denne faktoren vil trolig gjøre seg mer gjeldende utover høsten og vinteren.

Også generell økning i sosialhjelpsutgifter

Flere av ASSS-kommunene melder også om at de opplever en økning i sosialhjelpen utover økt bosetting av flyktninger. Økte boutgifter er noe som nevnes som en årsak av flere. Noen påpeker at økte levekostnader generelt har ført til høyere søknad om sosialhjelp fra personer som har trygdeytelser som hovedinntekt.

Hvor stor andel av økningen som skyldes andre forhold som blant annet økte levekostnader er ikke tallfestet.

sparegris modellhus

[1] En del kommuner utbetaler livsopphold eller støtte til boutgifter etter såkalt kommunalt reglement (især til flyktninger i etableringsfasen). Slike ytelser skal ikke blandes sammen med økonomisk sosialhjelp og disse personene og utgiftene skal dermed ikke føres på kostra-skjema 11.

Kontaktpersoner:
Veslemøy Hellem: veslemoy.hellem@ks.no
Anita Ekle Kildahl: anita.ekle.kildahl@ks.no