Publisert: 28.10.2019
- I dag må bekymringsmeldinger sendes i posten. Med den nye løsningen blir det enkelt å sende bekymringsmelding digitalt på en sikker måte. Dermed sparer både innbyggerne og kommunen tid, sier avdelingsdirektør i KS, Astrid Øksenvåg.
Sikrer sensitive opplysninger
KS har ansvaret for den tekniske utviklingen av løsningen, der blant annet sikkerhet har vært viktig.
- Her er det mange sensitive opplysninger som ikke må komme på avveie. Det er viktig at løsningen er sikker, og vi er trygge på at FIKS-plattformen er godt rustet for å ivareta personvernet og informasjonssikkerheten i løsningen, sier Øksenvåg.
Løsningen består av to deler, en melding for privatpersoner og en for offentlig ansatte. Løsningen implementeres av KS på FIKS-plattformen.
Følger prinsippene for klart språk
Utviklerne samarbeider også med program for klart språk i kommunesektoren, som sørger for at innholdet i meldingen er brukervennlig.
– Vi samarbeider med Bufdir om å lage gode tekster som innbyggerne forstår. Dette blir den første løsningen som følger de nye prinsippene for klart språk i digitale selvbetjeningsløsninger, sier Øksenvåg.
De nye prinsippene er utviklet av KS og Difi sammen med tekstvitere fra NTB Arkitekst og interaksjonsdesignere fra Netlife.
Bekymringsmeldingen skal være klar til å tas i bruk første halvår, og er en del av prosjektet DigiBarnevern.
Flere tjenester på vei
Målet med DigiBarnevern er å forbedre det kommunale barnevernet. Nye digitale løsninger skal sikre raskere og bedre hjelp til barn som trenger det.
De planlagte leveransene i DigiBarnevern er
- fagsystem
- innbyggertjenester
- barnevernsfaglig kvalitetssystem
- nasjonal portal for bekymringsmeldinger
- begreps- og rapporteringsbank
- informasjonsmodell og meldingsformater
Bufdir er ansvarlig for den statlige delen av prosjektet, mens den kommunale delen drives av KS og kommunene Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Bærum og Asker. Innbyggertjenestene i den kommunale delen av prosjektet er støttet av finansieringsordningen Digifin. DigiBarnevern har pågått siden 2016 og skal være ferdig i 2022.