Publisert: 15.03.2021

Endret: 27.04.2023

Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.

Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater

  • prioriteringer
  • behov/dekningsgrader
  • produktivitet/enhetskostnader 
  • kvalitet

Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden. 

 

Tabell 1. Nøkkeltall sosiale tjenester. Stavanger

Figur 1. Tjenesteprofil sosiale tjenester

Om sosiale tjenester i Stavanger

Prioritering og behov 

Stavanger har utgifter til sosiale tjenester tilsvarende 5 % over gjennomsnittet for ASSS. I ressursbruksindikatoren er det korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Netto driftsutgifter pr innbygger for hele sosialtjenesten og for tilbud til personer med rusproblemer ligger begge godt under snittet, mens utgifter til ytelse til livsopphold/økonomisk sosialhjelp ligger like på snittet. 

Fra januar 2020 ble hele barnetrygden holdt utenfor ved beregning av sosialhjelp for langtidsmottakere. (Før dette ble halve barnetrygden holdt utenfor for samme gruppe fra juli 2019). Antall langtidsmottakere med forsørgeransvar har i tillegg økt. Samlet påvirket dette utgiftene i 2020.   

 

Dekningsgrader og produktivitet/enhetskostnader 

I Stavanger er andelen unge mottar sosialhjelp 38 % høyere enn snittet i ASSS. Antall mottakere av kvalifiseringsstønad er høyt ved årets måling, 17% over snittet. Kommunens enhetskostnad målt i stønad per sosialhjelpsmottaker ligger 8 % under snittet for ASSS. 

 

Kvalitet 

Stønadslengden for de unge mottakerne er 20% over snittet for ASSS kommunene. Andelen langtidsmottakere med sosialhjelp som hovedinntekt litt under snittet. Begge deler legger press på enhetskostnadene. Andelen deltakere som gikk til aktivitet/arbeid/utdanning etter endt KVP er 60%. ASSS snittet for denne indikatoren kan ikke benyttes som følge av en feil i rapporteringsgrunnlaget.