Til hovedinnhold

Sjeføkonomens side

Norsk økonomi er viktig for kommuneøkonomien, men aktiviteten i kommunesektoren er også viktig for norsk økonomi. Hva skjer i makroøkonomien? Her har vi samlet KS’ sjeføkonom Torbjørn Eikas analyser og kommentarer til disse og beslektede temaer.

Artikler

Mer fra sjeføkonomen

Foto: Shutterstock

Uke 19: Litt lavere inflasjon

Veksten i konsumprisene falt litt i april, mens boligprisene øker. Mangel på arbeidskraft er mindre enn i fjor, men mange virksomheter har fortsatt rekrutteringsproblemer. Nedsettelse av styringsrenta har neppe kommet nærmere på grunn av ukens statistikk.

Foto: Shutterstock

Uke 18: Små endringer i arbeidsledigheten

Bruttoarbeidsledigheten var uendret, mens antall helt ledige gikk marginalt ned i april. Vektet med sysselsettingen økte antall konkurser. Lav og fallende privat gjeldsvekst, høy og økende for kommunesektoren. Uendret styringsrente kan vare lenger.

Foto: Mostphotos

Uke 17: Arbeidsmarked og varekonsum

Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) viser at den svake utviklingen fortsetter, men at arbeidsledigheten fortsatt er relativt lav. Varekonsumet fortsetter å utvikle seg svakt. Prisveksten for veganlegg virker være «normalisert». Ingen rentenedgang i år?

Foto: KS

Uke 16: Industrikonjunkturer og igangsetting av bygg

Kraftig nedgang i igangsettingen av bygninger i mars. Industrilederne har et forsiktig optimistisk syn på inneværende kvartal, men kapasitetsutnyttelsen er litt lavere enn gjennomsnittet for årene etter 1990.

Foto: Shutterstock

Uke 15: Fall i inflasjon og aktivitet

Den underliggende aktiviteten har nå i nær halvannet år vært nesten uten vekst. Inflasjonen har falt gjennom starten av 2024, og kan se ut til å bli lavere enn TBUs siste anslag. Det kan bidra til høyere realinntekter som kan bidra til økt aktivitet.

Foto: Stavanger kommune

Uke 14: Renter og boligpriser øker

Utlånsrentene økte moderat og innskuddsrentene økte litt mer i løpet av februar. Boligprisene fortsatte å øke i mars, men realprisen er langt under tidligere toppnivåer. Frontfagsrammen ble 5,2 prosent. Verdien av oljefondet falt i løpet av uka.

Les flere artikler

KONTAKT