Styreleder Gunn Marit Helgesen innledet om de politiske prioriteringene som ble vedtatt av Landstinget i Trondheim. I Trondheim fikk også ungdom komme med sine innspill, og ungdomsrepresentant Oscar Gangstad Westbye minnet Akershus-politikerne om at det er dagens ungdom som først og fremst blir påvirket av dagens beslutninger.

- Ungdom er fremtiden, og det er dermed vi som høster det vi i dag sår, sa Gangstad Westbye. Han henviste med det til tittelen for årets toppmøter.

- Skal vi skape engasjerte innbyggere og videreutvikle demokratiet, må vi sørge for at dere unge får muligheten til å være med der beslutninger tas, sa Helgesen. Hun var stolt av at KS nå har fått innspillene fra Toppmøte barn og unge inn som en del av kommunesektorens politiske prioriteringer.

Videre pekte Helgesen på at lokalt og regionalt folkevalgte er en forutsetning for demokratiet. Med kommunalt handlingsrom frigjør de ressurser som sprer håp og skaper legitimitet blant innbyggerne når det må gjøres tøffe politiske prioriteringer.

Med én stemme inn i lønnsoppgjøret

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø besøkte også strategikonferansene for folkevalgte og kommunedirektører i Viken. Det er kommunestyrer og fylkesting som har det overordnete arbeidsgiveransvaret i kommuner og fylker, og derfor legger KS vekt på at innspill til årets forhandlingsmandat behandles politisk. 

– Det er én kake å fordele. Hvis noen grupper skal få mer, må andre få mindre. KS arbeider for å finne gode og samlende løsninger rundt forhandlingsbordet der vi balanserer hensynet til hele laget av dyktige ansatte, sa Gangsø. 

Gangsø minnet også om at tallmaterialet som KS bruker gjennom forhandlingene er ekte tall. KS kan derfor si nøyaktig hvordan ulike løsninger vil slå ut for en enkelt kommune og totalt.

Flere høydepunkter

Foto: KS

Damene på toppen

Her er damene som skal føre Buskerud fremover de første årene. Ordfører i Kongsberg (t.v.), Line Spiten, gav oss innblikk i hvordan kommunene håndterer flyktningstrømmen. Ungdomsrepresentant Ida Cecilie Sandholm lurte på hvorfor kommunestyret brukte så vanskelig språk. Heidi Greni (t.h.) er ordfører på Gol, fylkesstyreleder i Buskerud og fersk hovedstyremedlem som gleder seg til å ta fatt på oppgavene.

Foto: KS

Medvirkning fra barnehagen og oppover

Det er stor aktivitet for å engasjere innbyggerne i politiske saker. I Lørenskog involverer kommunen barnehagen når viktige beslutninger for 5-åringer skal tas. - Medvirkning er en nøkkel for å skape en levende kommune, mener Tuva Kavli (midten) og Lillian Oterholt som legger til rette for barn og unge i Lørenskog. Bijan Garahkhani leder innvandrerrådet i Buskerud og har selv opplevd på kroppen hva manglende demokrati betyr i et land.

Foto: KS

Fremtidens arbeidstakere

F.v. Martine Kjenslie Lund, Maja Årseth Berntsen og Marte Sofie Thorbjørnsen har alle erfaring fra kommunal helsetjeneste. De mener det er behov for endringer i hvordan arbeidsplassene tilrettelegger for nyutdannede og praksisstudenter. Praten går blant de unge og de er godt kjent med hva som anses som de mest attraktive arbeidsplassene. Mange gode råd til den kommunale helsetjenesten, altså.

Foto: KS

Fra hjerneøkonomi til hjerteøkonomi

Emosjonell frykttrener Kathrine Aspaas dro Buskerud gjennom en reise i gunstig intelligens. Større innslag av følelser i arbeidshverdagen skal gi oss større skaperkraft, bedre informasjonskyndighet og forbedringsevne og økt sosial kompetanse. Dermed blir vi innovative, kreative og modige nok til å ta sjanser i jobben. Mange gode idéer i møte med fremtidens utfordringer. Ta gnomegrepet (over) og bli tøffere!