Ungdom, politikk og samfunnsengasjement – «det er jo vi som er framtida!»

Nå skal det sies at Statsbudsjettet, som alltid er fast post på programmet på høstkonferansen, er viktig. Men alle arrangementer med respekt for seg selv har en strålende åpning som skaper begeistring, engasjement og tro på det som kommer. Derfor var det så utrolig stas at Solveig Vik, ungdommens fylkesordfører i Rogaland, sparket ballen i gang med en flott beskrivelse av det politiske ungdomsarbeidet i fylket, og med klare oppfordringer og oppsummering av hva som er de viktigste sakene de er opptatt av framover.

Først og fremst skal ungdommens fylkesting, som i desember bytter navn til «Ungdommens fylkesråd», fremme ungdoms samfunnsengasjement og skape et godt og trygt debattklima, og passe på at ungdommers meninger ivaretas i det «det voksne fylkestinget». I tillegg er der noen utvalgte områder som settes på dagsorden, med miljøvennlig og framtidsrettet profil, eksempelvis både tog- og hurtigbåtsatsing, men også et stort engasjement knyttet til at grensen for frikort i helsetjenestene heves, noe som kan få store konsekvenser for unge, og selvsagt ble det også ytret bekymring for at eksamen også framover kan rammes av korona.

Flotte ord, og viktige punkter å ta med seg for hele kommunesektoren i Rogaland, og et klart bevis på at vi både bør, skal og må ta med de unge stemmer inn i politikk og samfunnsutvikling.

Tariffsituasjonen og kommuneøkonomi – et interessefellesskap for både kommunesektoren generelt og Rogaland spesielt

Fylkesstyreleder og ordfører i Eigersund, Odd Stangeland, ledet forsamlingen med stødig hånd inn i temaet «Statsbudsjettet 2021», og overlot mikrofonen til Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS. Han innledet og pekte på flere elementer av stor betydning for kommunesektoren. Det var særlig to hovedområder han la vekt på, nemlig situasjonen på forhandlingssiden, og kommuneøkonomi knyttet til Statsbudsjettet 2021.

Eide hadde en kort redegjørelse for status i lønns-/tarifforhandlingene, der alle hovedsammenslutningene i kommunal sektor har, enten gjennom forhandlinger eller megling, sagt ja til den anbefalte forhandlingsløsningen, med to unntak: de tre særforbundene Legeforeningen, som nå har tatt leger ut i streik i forbindelse med temaet legevakt, og Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet.
Mer informasjon om tariffoppgjøret

Kommuneøkonomi var som alltid et stort tema, og Eide beskrev situasjonen knyttet til Statsbudsjett 2021 både med KS-øyne generelt og blikk på Rogaland og kommunene her spesielt. Vekst i utgifter innen pleie og omsorg, manglende finansiering av barnehagenormer og Covid 19-situasjonen er med å forklare tilstrammingen i kommuneøkonomien til tross for positiv skatteinngang.

Selv om det har blitt strammere over tid, er det altså noen særlige faktorer som peker seg ut. For fylkeskommunens del er det inntektstapet i kollektivtrafikken de siste månedene som er den dominerende forklaringen på økte utgifter og bortfall av inntekter. Smittetrykket generelt har gitt sektoren store ekstrakostnader, og det er grunn til å tro at utgiftene kan bli større, med tanke på den økningen av smitte vi ser nå.

Et hett tema var også ressurskrevende tjenester, rundt det faktum at innslagspunktet reelt har økt med 200 000 kroner per bruker av disse tjenestene, og der kommunene må ta 80 % av kostnadene. Det er nå satt ned en ny administrativ arbeidsgruppe mellom KS og regjeringen som skal se på nettopp dette. .

Det er ingen tvil om at det er krevende budsjettforhandlinger som venter de folkevalgte i Rogaland, når økonomien både er stram og gjeldsgraden høy. Når fristen for kommunene for å legge fram sine budsjettforslag går ut om få dager, vil KS sende ut en ny budsjettundersøkelse for 2020/21, som vil gi en god indikasjon på den faktiske regnskapsutviklingen over tid.

Statssbudsjettet 2021 – what´s in it for kommunene og fylkeskommunen i Rogaland?

Fylkeordfører Marianne Chesak, ordfører i Time kommune Andreas Voldsund, ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun og kommunedirektør Yngve Folven Bergersen i Vindafjord var alle invitert til å kommentere Statsbudsjettet, sett fra sine synsvinkler, og det var mange temaer, problemstillinger og muligheter som ble lagt fram.  Samtlige var selvsagt innom konsekvenser av pandemien, og alt fra tannhelse, samferdsel, grønn omstilling, inntektssystemets fordeler og ulemper, regionreformen, konsekvenser av bemanningsnormer, bekymring rundt større ulikheter og utenforskap, ressurskrevende tjenester og veldig mye mer ble synliggjort som viktige fokusområder.

Det ble i forkant av Høstkonferansen gitt anledning for kommuner og fylkeskommunen å gi innspill til Stortingsbenken, og flere tegnet seg også til utfyllende og oppfølgende innspill. Fylkesstyret i Rogaland er de som nå behandler innspillene, utarbeider en uttalelse på vegne av et samlet Rogaland og sender denne over til Stortingsbenken.

Om å stå sammen, henge sammen, være samlet

Så var vi ved veis ende igjen, da, med nettopp denne årlige konferansen. Som alltid en viktig og fin anledning for kommuner, fylkeskommune og KS å kunne møtes, for å diskutere de viktige sakene for folk flest i Rogaland. Og flere pekte på hvor viktig det nå er at kommunene står sammen, samler seg og har felles målbilder og visjoner inn i framtida.

For det er kanskje sant det Benjamin Franklin sa, der borte i «unaiten», for mange mange år siden, her framført av Dag Mossige fra Stavanger kommune: “We must, indeed, all hang together or, most assuredly, we shall all hang separately”. Dét er også noe å ta med seg.