For en uke siden ba Helsedirektoratet alle kommuner tilby innbyggerne en digital selvregistreringsløsning. De som har testet positivt med selvtest trenger ikke lenger få den bekreftet med en PCR-test, men må selv registrere resultatet.

Da hadde 130 kommuner et slikt tilbud. Nå har så godt som alle kommuner koblet seg på en slik løsning, ifølge data KS har hentet inn. Ifølge statsforvalterne mangler det bare noen få kommuner. 

– Det viser at kommunene raskt kaster seg rundt og finner løsninger, sier Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

De to største tilbyderne er KS’ egen løsning Fiks smittesporing og Remin. I tillegg har Oslo, Trondheim og Kristiansund egne løsninger. Den sistnevnte brukes også av en rekke nabokommuner.

Fra denne uka sendes smittetallene i disse systemene fra leverandørene til Helsedirektoratet, og blir en del av den nasjonale statistikken. Kommunene selv trenger ikke foreta seg noe.

Inn i koronapasset?

- Grunnen til at det så langt ikke er lagt opp til at resultater fra innbyggeres egenregistrering av positiv selvtest i kommunale systemer rapporteres videre inn i MSIS som mulig grunnlag for koronasertifikat, er at dette ikke har vært ønsket fra FHIs side, sier Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS. - Teknisk er det relativt enkelt å tilrettelegge for dette. Allerede i dag rapporteres resultatene inn til Helsedirektoratet, og det er også tilrettelagt for en rekke andre integrasjoner mot nasjonale registre.

KS rapporterer inn klinikermeldinger direkte fra Fiks smittesporing, så integrasjonen er på plass om FHI vil ha data.