Torsdag 27. april kl. 12.00 startet tariffoppgjøret i kommunesektoren. Partene overleverte sine innledende krav og tilbud, og forhandlingene fortsetter utover dagen.

Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør, hvor det kun forhandles om lønnsreguleringer. Den økonomiske situasjonen, med stigende priser og rente, gjør det vanskeligere enn vanlig. Mellomoppgjøret i industrien endte for første i gang med streik, som ble avsluttet etter fire dager sist uke.

Forankret i demokratisk prosess

KS forhandlingsmandat ble vedtatt av KS politisk valgte hovedstyre onsdag, etter en bred demokratisk prosess i organisasjonen. Rekordmange kommuner, 84 prosent, og alle fylkeskommunene har gitt innspill til forhandlingsmandatet. KS’ politiske fylkesorganer har oppsummert innspillene i egne vedtak.

Fakta om KS-området

I det sentrale lønnsoppgjøret i kommunesektoren er KS arbeidsgiverorganisasjon for alle kommuner og fylkeskommuner, unntatt Oslo, som er eget tariffområde.

Partene på arbeidstakersiden er forhandlingssammenslutningene LO kommune, Unio, YS-K og Akademikerne kommune. Disse representerer 40 fagforbund.

Det sentrale lønnsoppgjøret omfatter om lag 400.000 ansatte, og lønnsmassen er på litt over 250 milliarder kroner, inkludert sosiale kostnader.

KS’ tariffområde er det største i offentlig sektor.  

Forhandlingslederne møtte mediene

Etter forhandlingsåpningen møtte partenes forhandlingsledere mediene.

– Opptakten til dette oppgjøret tyder på at det blir et krevende mellomoppgjør. Alle partene har et felles ansvar for å finne fram til en løsning. Vi går inn i forhandlingene med tro på at det er mulig, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS.

Han sa at KS vil tilstrebe en balansert profil som ivaretar alle partenes interesser. Det tilsier også den usikre økonomiske situasjonen.

KS legger til grunn i sitt innledende tilbud at lønnsveksten i frontfaget skal være en norm over tid for hele arbeidslivet.

Forhandlingsgrunnlaget

Forhandlingsgrunnlaget i mellomoppgjør er avklart i hovedtariffavtalen. Partene er enige om å forhandle på grunnlag av den alminnelige økonomiske situasjonen på forhandlingstidspunktet og utsiktene for det andre avtaleåret. Lønnsutviklingen i 2022 for arbeidere og funksjonærer i industrien, for øvrige offentlige ansatte og andre sammenlignbare tariffområder legges til grunn for forhandlingene.

En troverdig ramme for lønnsutviklingen i frontfaget i 2023 er også en del av grunnlaget. NHO har, i forståelse med LO, anslått årslønnsveksten i industrien i år til 5,2 prosent.

Forhandlingsstart i kommunesektoren er blitt utsatt en uke på grunn av streiken i NHO-LO-oppgjøret. Forhandlingsfristen er søndag 30. april ved midnatt. Hvis partene ikke blir enige, vil mekling starte 3. mai og ha frist 24. mai ved midnatt.

Lenkeblokk Icon Les KS' første tilbud her Lenkeblokk Icon Les LO kommunes første krav her Lenkeblokk Icon Les Unios første krav her Lenkeblokk Icon Les YS-K sitt første krav her Lenkeblokk Icon Les Akademikernes første krav her