Målet med studien er å etablere et kunnskapsgrunnlag for å kunne ta gode retningsvalg og prioriteringer på kulturfeltet i årene som kommer - både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Lenkeblokk Icon Kulturfeltet i kommunesektoren

Se et opptak fra lanseringen av rapporten her.

Retningsvalg viktig for å ha en sterkere stemme

Rapporten tegner et bilde av den kommunale kulturpolitikken som nettopp lokal, i den forstand at feltet organiseres ulikt med forskjellige politiske mål. Rapporten viser videre at den kommunale politikkutviklingen på kulturfeltet er noe frakoblet fra nasjonale debatter og det som utvikles av politikk på statlig nivå. Det pekes på at ønsket om lokal selvråderett kan oppfattes som uforenelig med det å samtidig skulle delta inn i en nasjonal kontekst, og at kommunene i liten grad ser nasjonal kulturpolitikk som relevant. I rapporten heter det også at man kan se en skepsis i kommunene ovenfor institusjonalisert dialog mellom forvaltningsnivåene, bunnet i en opplevelse av at dette bidrar til mer statlig styring. En anbefaling er at kommunene må våge å ta retningsvalg i den lokale kulturpolitikken for å bli en tydeligere stemme i den nasjonale kulturdebatten.

Et bredt verdisett styrker kulturlivet

Rapporten viser til at den lokale kulturpolitikken primært begrunnes i å være et virkemiddel for å nå mål på ulike samfunnsområder. Mange kommuner fremhever kulturfeltets betydning for lokal identitet og tilhørighet. Samtidig er kulturens egenverdi en viktig begrunnelse for satsing på kultur, før andre politikkområder som for eksempel oppvekst og stedsutvikling. Egenverdien i kultur ligger også til grunn i utforming og realisering av satsninger som overordnet har samfunnsutviklende mål.

FoUen peker også på at politikere kan oppleve en frykt for å tråkke over den armlengdes avstanden til kunstnerisk frihet ved politikkutvikling, og at de ikke opplever å kjenne det politiske handlingsrommet godt nok. Rapporten anbefaler å sette kulturfeltet inn i et større samfunnsutviklende perspektiv nettopp for å øke ambisjonene i kulturpolitikken, og peker på at det ligger et uforløst potensiale i å løfte fram et bredere sett samfunnsverdier som for eksempel mangfold og demokratiutvikling i kommunenes arbeid med kulturfeltet.

Rammevilkår for realisering

Handlingsrommet i kulturpolitikken gjør det mulig for politikere å gjøre en forskjell, og det at kommunene ser seg selv som politikkutviklere og ikke et iverksettingsorgan for statlig politikk, er et godt utgangspunkt for å vitalisere og forsterke kommunenes rolle innen kulturpolitikken. Kulturfeltet er imidlertid sårbart ved svak kommuneøkonomi, 70% av respondentene peker på manglende ressurser som en barriere for å utvikle en lokal kulturpolitikk. Samtidig er det vilje til å sette av midler og ressurser der man har en klar visjon og mål om aktivitet. Kommunene peker selv på et behov for mer kompetanse på planarbeid for å fremme kulturfeltet som et eget felt, men også som et felt som kan løftes inn i andre politikkområder.