I statsbudsjettet signaliserer regjeringen at de vil ta flere viktige grep på digitaliseringsområdet i helse- og omsorgssektoren. Det gjelder blant annet videreføring og forsterkning av digital samhandling, og midler til en helseteknologiordning. Helseteknologiordningen skal understøtte det videre arbeidet på velferdsteknologi og for et felles journalløft for kommunene, noe KS støtter fullt ut.

Les KS' pressemelding om statsbudsjettet her

Nytt prinsipp for finansiering

Samtidig foreslår regjeringen at det er aktørene som over tid skal betale for statens satsing på digital samhandling, ved pålagt gevinstuttak i kommunene. Dette vil komme i tillegg til det kommunene allerede er pålagt å betale for drift og forvaltningskostander for nasjonale e-helseløsninger, og som ikke nødvendigvis er tilpasset kommunal sektor og i varierende grad gir gevinster i kommunenes drift.

- Dette kan innebære helt nye premisser for finansiering av statlige satsinger, og vi har behov for å se nærmere på hva det betyr for kommunal sektor. Vi er bekymret for at kommunene kan bli pålagt finansiering for store statlige program der det er staten som kontrollerer prioritering og kostnad, og der det i neste omgang forventes at satsingen skal betales tilbake av en allerede presset kommunal helse- og omsorgssektor. Vi frykter at dette vil skje uten at kommuner kan hente ut netto innsparinger i egen drift, rett og slett fordi gevinstene ligger andre steder enn hos kommunene selv, sier områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS, Kristin Weidemann Wieland.

Behov for å løfte alle

Digitalisering er et viktig verktøy for å skape en sammenhengende helse- og omsorgstjeneste. KS mener det er viktig at helseteknologiordningen legger til rette for å løfte hele kommunelaget – ikke bare de beste. Det er derfor svært viktig at helseteknologiordningen stimulerer til samordning og felles initiativ som alle vil kunne få nytte av. Dette må skje i tråd med kommunal sektors egne premisser, der kommunene har vært tydelige på ønske om flere fellesløsninger, standarder, samordning og koordinering, mener KS.

- Gitt KS særlige oppdrag innen digitalisering gitt av medlemmene, og rollen som samarbeidspartner med staten i det nasjonale arbeidet,  har vi store forventninger til at arbeidet vil bli drevet i tett samarbeid med både KS og i tråd med kommunal sektors egne premisser.  KS mener staten må sikre at nasjonale løsninger ivaretar behovene og prioriteringene i de kommunale helse- og omsorgstjenestene og ferdigstilles slik at det faktisk blir klare til bruk i kommunene, sier Weidemann Wieland.

Viktig videreføring av nettverk

KS er fornøyd med at de foreslåtte midlene for tilskudd til innføring av helseteknologi i regi av KS, samles og videreføres. Dette er viktig satsning som vil understøtte utbredelse og innføring av prioriterte nasjonale løsninger og velferdsteknologi, og sees i sammenheng med kommunal sektors ambisjoner og prioriteringer for viktige innsatser i 2024.