Dette er en viktig avgjørelse for mange kulturhus og kinoer som er sterkt berørt av den pågående pandemien

Bjørn Arild Gram

KS er glad for at kravet om tilbakebetaling frafalles.
- Dette er en viktig avgjørelse for mange kulturhus og kinoer som er sterkt berørt av den pågående pandemien, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Kompensasjonsordningen for arrangører på kulturfeltet skal gi støtte der det foreligger økonomiske tap på grunn av statlige pålagte smitteverntiltak. En rekke kommunale kulturhus og kinoer har mottatt støtte gjennom ordningen. Da Kulturrådet seks måneder etter tildelt støtte i 2020 gjorde en ny tolkning av forskriften, mente de at kommunale foretak likevel ikke ble omfattet av ordningen, og sendte krav om tilbakebetaling.

Innrettet seg etter mottatt støtte

Saken ble tatt opp i Stortingets spørretime, der Kultur- og likestillingsministeren viste til at kommunale kulturhus og kinoer skal kompenseres gjennom de generelle rammebevilgningene til kommunesektoren. På dette tidspunktet hadde kulturhusene og kinoene mottatt støtte fra Kulturrådet, og dermed ikke meldt inn tapene til sine eiere. Tapene var dermed ikke registrert, og regnet inn i summene av tap og merutgifter i kommunesektoren.

Flere kulturhus og kinoer klagde på vedtaket om tilbakebetaling, og de får nå uttelling for dette. Klagenemda fastholder at Kulturrådets siste tolkning er riktig, og at kommunale foretak ikke rammes av ordningen.
KS har tidligere påpekt at kommunikasjonen rundt kompensasjon og stimuleringsordningene har vært noe rotete. Stimuleringsordningen fra 2020 presiserer for eksempel at kommunale foretak skal kunne regnes som arrangør, og derav bli omfattet av ordningen. KS mener også at en ny tolkning av en tidligere tildeling uansett ikke bør ramme et allerede hardt rammet kulturliv.

Har ikke gitt uriktige opplysninger

KS er fornøyd med at klagenemda påpeker at tilbakebetalingskravet kom seks måneder etter at vedtak ble truffet og klagerne fikk pengene utbetalt. Dette tilsier at kulturhusene og kinoene har innrettet seg etter vedtakets innhold. Klager har heller ikke gitt uriktige opplysninger eller gjort andre feil i forbindelse med søknaden. Omgjøringen av vedtaket skyldtes Kulturrådets nye tolkning av forskriften. Klagenemden mener ut fra dette at det vil være urimelig overfor klager å omgjøre et begunstigende vedtak seks måneder etter at klager er blitt tildelt kompensasjon.