Det norske yrkeslandslaget består av 16 fagarbeidere under 25 år som konkurrerte i 14 ulike fag i Yrkes-EM.

Emma Straub kom på bronseplass i helsefagarbeiderfaget etter å ha gjennomført 16 øvelser med stor dyktighet og i høyt tempo. Blant øvelsene var oppgaver fra sykehjem, hjemmetjenesten og sykehus. Hun måtte vise ferdigheter i blant annet å medisinere, måle blodtrykk, skifte på sår, informere, utføre førstehjelp og observere. I alle øvelsene måtte Straub håndtere pasienter som kun snakket engelsk.

Neste uke skal bronsevinneren være insprator og rollemodell på en samling for ambassadørerene i Jobbvinner-prosjektet. 

Yrkeslandslaget

Straub og de andre utøverne ble tatt opp på yrkeslandslaget for ett år siden, og har alle hatt en personlig trener som har fulgt opp de faglige forberedelsene fram mot mesterskapet.

Det norske Yrkeslandslaget tok tre medaljer i Yrkes-EM. I tillegg til Straubs bronse, tok Per Magne Egebø Svardal fra Lyngdal gull i bilskadefaget og Fredrik Vehus Skjerve fra Verdal bronse i elektrikerfaget. Tre andre norske deltakere fikk «Medallion of Excellence».

For å komme med på det norske Yrkeslandslaget, må du være faglig dyktig og mentalt innstilt på å konkurrere mot de beste fagarbeiderne i verden. Du må først delta i konkurranser i Norge. Utøvere på Yrkeslandslaget er viktige forbilder og ambassadører for norsk yrkesutdanning. Norge har deltatt i Yrkes-EM og Yrkes-VM siden 1991.

Medaljer i alle mesterskap

– Statistikken viser at Norge har tatt medaljer i samtlige Yrkes-EM som vi har deltatt i. Dette viser at norske fagarbeidere klarer å hevde seg internasjonalt i møte med andre europeiske nasjoner, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

Worldskills er verdens største yrkesfaglige nettverk. KS er blant organisasjonene i arbeidslivet som er med i WorldSkills Norway (WSN). Opplæringskontorer og fylkeskommuner er også med. WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen for og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.