Det var kulturredaktør i Bergens Tidende, Jens Kihl som startet konferansen med å innlede om den politiske situasjonen i regionen. Redaktør i Sogn Avis,  Arve Uglum fulgte opp med innlegg om det han mener er et fravær av ideologi i lokalpolitikken.

-  I lokalpolitikken er det en serie med enkeltsaker som skal ha sin løsning. Da vil det være krevende om alle lokalpolitikere kommer trekkende med ideologien sin, sa Uglum som med det spilte opp til panelsamtale.


Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende, Arve Uglum, redaktør i Sogn Avis, Sara Sekkingstad (Sp) ordfører Alver kommune, Stig Ove Ølmheim (Ap) ordfører Sogndal kommune. Panelsamtalen lede av Øystein Høyvik i KS Vestland.

- Unntaket er kanskje spørsmålet om eiendomsskatt, det er en sak hvor jeg kjenner igjen ideologien i debatten. Det samme gjelder bompenger. Jeg er enig i at de lokalpolitiske partiprogrammene er nokså like, at partiene kan oppleves mer like lokalt, enn det de fremstår i nasjonalpolitikken, sa Sara Sekkingstad (Sp) ordfører i Alver.

Èn felles stemme fra Vestland

- Jeg er bekymret for at Vestland samlet ikke er gode nok talspersoner når de er på Stortinget for å få frem det som er viktig for Vestlandet. Det er viktig at de som kjenner kulturen og lokale behov her på Vestlandet taler vår sak. Distrikter i vest har andre utfordringer enn distrikter i Finnmark, sa redaktør i Bergens Tidende Jens Kihl.

Ordførerne i panelet mener det er bra at det stilles spørsmål ved om lokalpolitikerne i Vestland er gode nok talspersoner for regionen.

- Det er viktig at vi snakker frem regionen vår. Vi må ikke havne i oslo-boblen. Vi må løfte blikket, vise at vi kommer fra Vestland og ha oppmerksomheten rettet mot de lokale sakene. Når vi er på Stortinget må vi snakke mer omforent, og med en samlet stemme, og tørre gjøre det mot egne partier også, sa ordfører i Sogndal, Stig Ølmheim (Ap)

Lokalpolitikerne i Innlandet eller fra Trøndelag ble trukket frem som eksempler på folkevalgte som Vestland bør se til med tanke på gjennomslag på Stortinget. - De får det de peker på fordi de fremstår samlet, er koordinert og slik får gjennomslag i nasjonalpolitikken, sa Ølmheim.


Fungerende administrerende direktør i KS, Helge Eide. Foto: KS

KS – trenger vi dem?

Fungerende administrerende direktør i KS, Helge Eide fortale om rollene KS har som arbeidsgiver, utviklingspartner og interessepolitisk aktør.

- KS er først og fremst dere kommuner og fylkeskommuner, og KS jobber for at dere skal lykkes.  Det er grunnen til at KS eksisterer. Kommunesektoren har mange felles interesser som vi fremmer for storting og regjering, sa Eide.

Eide forklarte at KS bidrar til at kommuner og fylkeskommuner lykkes med utgangspunkt i dokumentet politiske prioriteringer. Dette dokumentet skal forankres i det øverste organet i KS, Landstinget.

- Samspillet med dere som kommuner er særlig viktig med tanke på Stortinget. Når kommuner har enkeltmøter med stortingspolitikere er det lurt om dere også løfter frem fellessaker for kommunesektoren, i tillegg til den enkelte lokale saker. Da blir kommunesektorens stemme enda sterkere, sa Eide.

Tariff 2024

Avdelingsdirektør for forhandling i KS, Hege Mygland presenterte arbeidsgiverorganisasjonen KS. Hun forklarte at folkevalgte er de øverste overordnede arbeidsgiverne i kommunal sektor, og at kommuner og fylkeskommuner har gitt KS fullmakt til å inngå tariffavtaler på deres vegne.

Lenkeblokk Icon Debatthefte 2024

- Kommuner og fylkeskommuner påvirker mandat og posisjoner som KS tar meg seg inn i forhandlinger om tariffavtaler. Det skjer gjennom årlige debatthefter som beskriver utfordringene og stiller spørsmål om lønnspolitikk og prioriteringer i tariffoppgjøret. KS oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å behandle debattheftet politisk i kommunene, sa Mygland.

Det er kraft i Vestland fylkeskommune

Jon Askeland, fylkesordfører i Vestland snakket om betydningen av fylkeskommunen og mener at Vesland fylkeskommune er en suksesshistorie.

- Vi setter retning, engasjerer og samhandler for å utvikle gode tjenester og et fremtidsrettet Vestland. Men fremover må vi tåle kjeft fordi vi nå blir nødt til å gjøre tøffe prioriteringer. Vi trenger en mer kontrollert vekst i årene fremover, sa Askeland.


Jon Askeland, fylkesordfører i Vestland. Foto: KS

Statsbudsjettet 2024

Det er vekst i frie inntekter som gir kommuner handlingsrom. 2023 og 2024 vil bli krevende år fortalte Eide i KS. Det meste krevende nå er bosetting av flyktninger og presset på kommunale tjenester som høye ankomster med flyktninger fra Ukraina medfører. Sammen med konsekvenser av flom og ekstremvær og vedlikeholdsetterslepet når det gjelder fylkesveier.

Harald Stanghelle, forfatter og tidligere redaktør i Aftenposten avsluttet dagen med en analyse om hva som skjer i det politiske Norge.


Forfatter og tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle. Foto: KS

KS' regioner arrangerer hvert år høstkonferanser for folkevalgte og administrative ledere. Høstkonferansen er en viktig møteplass for kommuner og fylkeskommuner i Vest-Norge, der medlemmene både kan gi innspill til KS og få påfyll. Ansatte i KS region Vestland i Bergen presenterte seg for deltakerne på konferansen.


Fra venstre: rådgiver Tom Gundersen, rådgiver Sølvi Olrich Sørebø, rådgiver Hilde Ystanes, rådgiver Anne-Karin Løken, rådgiver Øystein Høyvik, regiondirektør Helene Arholm og daglig leder Frode Kyrkjebø. Foto: KS


Deltakere på høstkonferanse i Bergen. Foto: KS