- KS er et fellesskap av kommuner og vi skal sammen finne de beste løsningene for Rogaland, sa den nyvalgte fylkesstyrelederen. Vi skal stå sammen for det beste for Rogaland. Nå er det viktig at kommunene spiller inn saker – skal vi lykkes i regionen, må vi stå sammen og ha en felles stemme – da får vi gjennomslag, sa Vollsund, som ville bygge videre på det gode arbeidet det avtroppende fylkesstyret har gjort.

Styret for KS Rogaland i perioden 2023-2027 ble valgt på KS' fylkesmøte i Rogaland 3. november og består av:
Andreas Vollsund, Time (leder), Bente Gravdal, Rogaland fylkeskommune (nestleder) Asbjørn Birkeland, Sauda, Pål Morten Borgli, Sandnes, May Synnøve Rygh, Karmøy, Mette Vabø, Stavanger og Eirik Faret Sakariassen, Stavanger.

KS Rogaland har i dagene 2.-3. november holdt høstkonferanse og fylkesmøte i Sola. Her har delegater fra alle rogalandskommunene blant annet diskutert politiske prioriteringer for kommunesektoren og innspill til behandlingen av statsbudsjettet. I fylkesmøtet 3. november valgte KS Rogalands fylkesstyre og delegater til KS Landsting som avholdes i februar 2024.

Politiske prioriteringer for kommunesektoren

KS Rogalands fylkesmøte drøftet innspill til kommunesektorens politiske prioriteringer for fireårsperioden 2023-27. De store utfordringene for kommunesektoren fremover er demografiutviklingen, personalressursen og klima- og miljøutfordringen. Samarbeid for et sterkt lokaldemokrati, bærekraftig velferd, grønn fremtid og et trygt og sikkert samfunn er viktige mål for kommuner og fylkeskommuner.  Inkluderende arbeidsliv i kommunesektoren, bosetting av flyktninger, rassikring, sjøtransport, ytringsfrihet og -kultur, og å styrke handlingsrommet i lokaldemokratiet ble holdt frem som noen av innspillene fra Rogaland til KS sitt videre arbeid med politiske prioriteringer.

Helge Eide innledet dag 1. Foto: Elin W. Jara/KS Vest

Unges stemme er viktig i demokratiet

Leder av ungdomsrådet i Rogaland, Martin Nese Johnsen, la i sin innledning vekt på de unges forventninger om å bli tatt på alvor i lokaldemokratiet. – Ungdommenes stemme er viktig i demokratiet, vår medvirkning er ikke en «happening». Vårt bidrag i medvirkningsprosesser kan bringe frem nye og annerledes perspektiv, og vi kan finne nye løsninger sammen. Ungdommenes stemme er viktig i demokratiet – perspektiv som kan være annerledes fra det etablerte politikere har, sa han, og foreslo at kommunestyrene inviterer ungdomsrådene inn, gjerne med tale- og forslagsrett. Det at vi ikke har lang livserfaring kan være en fordel – vi tør å tenke nytt og finne nye løsninger, understreket Johnsen.

Johnsen la også vekt på at det er viktig at Rogalandskommunene gjør seg attraktive for ungdom som vil vende hjem etter studier. – I Rogaland har vi spennende arbeidsplasser og er gode på idrett – det vi trenger er boliger som ungdom har råd til, kollektivtransport, flere attraktive studier og et mangfold i sosiale møteplasser, sa Martin Nese Johnsen. Han var også opptatt av klimaperspektivet og raske klimakutt, og minnet om forvalteransvaret overfor kommende generasjoner.

Statsbudsjettet

Statsbudsjettet for 2024 var tema på høstkonferansen. Her ble fordeling av grunnrenteskatt fra vindkraft, levealderjustering av tilskudd til ressurskrevende tjenester, kompensasjon for lønns- og prisvekst, beregning av skatteanslag og havbruksfond, midler til gjennomføring av satsing innen rus og psykisk helse, oppgaveglidning innen helsevesenet og bruk av fagarbeidere i skolen nevnt som områder kommunene mener Stortinget bør ha fokus på. Fra Rogalandsbenken på Stortinget møtte Ingrid Fiskå, Aleksander Stokkebø, Margret Hagerup, Tor Inge Eidesen, Torstein Tvedt Solberg og Sveinung Stensland.

Fellesskap og kultur

Etter valget er det viktig for KS Rogaland å legge til rette at de folkevalgte blir kjent på tvers av kommunene. I forkant av høstkonferansen ble det arrangert samling for ordførere og varaordførere, der rolle, utfordringer og samarbeid var blant tema. Høstkonferansen ble avsluttet med et engasjert innlegg fra Oilers-sjef Tore Christiansen om samfunnsansvar og inkludering. Neste dag startet fylkesmøtet med jazztoner fra Mood Indigo, et band der mange av medlemmene er over 80 år, og som har bidratt ved tidligere KS-arrangement med overskriften aldersvennlige lokalsamfunn.

Dag 2 startet fylkesmøtet med jazztoner fra Mood Indigo. Foto: Elin W. Jara/KS Vest