Vi har alle lagt et annerledes år bak oss. Noen har fått livet snudd på hodet, andre har endelig funnet roen. Noen har stått midt i krisen, andre har jobbet i kulissene. I Kommunespeilets sommerserie har vi snakket med noen av dem som har opplevd noe helt utenom det vanlige det siste året. Til felles har de et sterkt forhold til sin kommune. 

- Jeg har vokst opp i Røyrvik, men det er også kommunen der jeg har bodd færrest år sammenhengende, sier Jåma.  

Røyrvik er en av de minste kommunene i landet. En liten fjellkommune nord i Trøndelag med 459 innbyggere.

Hun er født og oppvokst i en reindriftsfamilie. Når hun begynte på skole, flyttet hun derfor til internat i Snåsa. Siden har hun bodd andre steder, og vært mye på farten, men Røyrvik har alltid vært hjem.

- Jeg har en sterk tilknytning til Røyrvik. Og lengselen etter å komme tilbake har nok blitt sterkere etter at jeg ble eldre, sier hun.

Med korona kom roen

- Når koronaen kom så kjente jeg så deilig det var å være hjemme. Jeg fant roen, og kanskje det var da tankene kom om at det var på tide å vende hjem.

Og så dukket stillingen som kommunedirektør opp.

- Jeg har hatt et politisk virke i mange år. Og så tenkte jeg hvorfor ikke prøve noe annet. Jeg var nok ikke helt forberedt på at jeg faktisk skulle få jeg jobben da jeg søkte, sier hun og ler.  

Hun har tidligere vært både lærervikar og praktikant på Grong lensmannskontor, og har lang fartstid som politiker på Sametinget. Da hun overtok som kommunedirektør i Røyrvik kommune gikk hun fra jobben som leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund.

Den største primærnæringen i Røyrvik er reindrift, som hun kjenner ut og inn. Ikke bare har hun vokst i en reindriftsfamilie, men hun har stått på barrikadene for reindriftens rettigheter.

Ellinor Marita Jåma elsker turer i det flotte landskapet i Røyrvik kommune. Foto: Privat

Liten kommune – store utfordringer

- Røyrvik er en fantastisk kommune for de som er interessert i friluftsliv. Naturen her har så mye å by på, sier Jåma og trekker frem mektige Børgefjell nasjonalpark. Hun håper flere unge ser nye muligheter for å flytte til hit etter korona-året.

Røyrvik er en av få kommuner som har sluppet helt unna koronaviruset og ikke har hatt noen tilfeller av smitte.

- Vi har et fantastisk helseteam, som har vært tilgjengelig på koronatelefon døgnet rundt. Selv om vi ikke har hatt smitte, så har det vært en krevende å skaffe nok personell når grensene til Sverige stengte., sier Jåma.

Kommunen har helt andre ting å stri med. Røyrvik sliter med fraflytting og er i gang med et omstillingsprogram for næringsutvikling og tilflytting.

De siste årene har kommunen gjort en innsats for å legge til rette for barn og unge. Innbyggerne i Røyrvik har fått et oppvekstsenter med en flott idrettshall. Men det har kostet.

Ellinor Marita Jåma

42 år

Kommunedirektør i Røyrvik kommune

Tidligere leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund

Samboer og tre barn på 6, 11 og 12 år.

ROBEK banker på døra

Etter bare noen uker i jobben som kommunedirektør fikk Jåma en telefon fra statsforvalteren i fylket om den økonomiske situasjonen i kommunen. Det er en fare for at Røyrvik havner på ROBEK-registeret, og dermed at økonomien blir satt under statens administrasjon om ikke noe gjøres.

- Det bekymrer meg veldig. Det har vært noen heftige måneder siden jeg fikk jobben, jeg har overtatt mange tunge og store saker. Det mest krevende er hvordan vi skal få kommunen på rett kjøl igjen, sier Jåma.

- Jeg har orientert politikerne om at det ble en knalltøff høst. Og så er det bare å bruke kreativiteten og prøve å komme opp med løsninger.

Reformer på løpende bånd

Hun påpeker at situasjonen Røyrvik er i skyldes helt nødvendige tiltak.

- Selv om vi er en liten kommune, så betyr det noe å ha tilbud for innbyggerne, sier Jåma.

Hun lurer noen ganger på om rikspolitikere forstår hvordan det er å drifte en liten kommune med begrensede midler.

- Vi skal levere akkurat de samme tjenestene som andre kommuner. Og så er det i tillegg alle reformene som kommer på løpende bånd. Prislappen for hver enkelt innbygger blir så mye større for små kommuner. Det er vel og bra at det gjøres nye investeringer for fremtiden, men da må det følge med penger, sier hun.

Det blir ikke sommer for Jåma før hun har vært i fjellet for å merke de nyfødte reinskalvene med hele storfamilien. Foto: Privat

Å treffe folket

- Det har vært et veldig spesielt år, men personlig har det vært et bra år. Det har vært litt sunt for alle å roe litt ned, så det er ikke bare bakdeler med pandemien, sier Jåma.

Nå ser hun frem til å bli bedre kjent med kommunen. Når alt har vært stengt ned, så har ikke den ferske kommunaldirektøren hatt mulighet til å besøke institusjonene.

- Det mest givende oppdraget jeg har hatt som kommunedirektør var når jeg fikk gå på sykehjem og fikk levere blomster til en dame som var 101 år. Det å endelig få treffe folket, det gleder jeg veldig til!

I sommer lokker fjellet og reinen, storfamilien og tradisjonene.

- Det blir først sommer for meg når jeg kommer inn til Børgefjell. Da skal hele familien inn i fjellet for å merke de nyfødte reinkalvene. Da blir jeg en til to uker til fjells. Det er en jobb det også, men det er også en veldig god avkobling. Det er ingen mobildekning. Vi snur døgnet. Store og små er samla, vi er et fellesskap som jobber sammen, sier hun.