Spillere som vil være med å gå i tog logger inn fra PC, mobil eller annet på 17. mai.

Tarjei Mo Batalden i Skogliv

Hvem hadde trodd at vi skulle heie fram dataspilling på selveste nasjonaldagen? Fredrik Sørensen er 23 år. Han ble ansatt i Ullensaker kommune for to år siden for å drive med tjenestedesign og være en slags alt-mulig-digitaliseringsmann. Ideen til Norges største online 17. mai-tog kom da han våknet forrige mandag morgen.

Dataspill kan redde barnetogene

- Om bare 1000 barn får denne gleden er jeg fornøyd, sier Fredrik Sørensen. Men målet hans er at 100.000 barn blir med på det virtuelle 17. mai-toget. Han synes ikke vi skal sitte inne og sture på nasjonaldagen bare fordi verden er rammet av korona-viruset.
- Dataspill er for alle barn. Mange skoler bruker det. Dataspill gir fellesskap, glede og opplevelser, og det er jo mye av det 17. mai handler om, sier han.

Initiativtaker for online barnetog, Fredrik Sørensen, jobber som alt-mulig-digitaliseringsmann i Ullensaker kommune. Foto: privat.

For å gå fra ide til virkelighet måtte han få hjelp av firmaet Skogliv som drives av tre gutter i 20-årene. De driver en av Norges største Minecraft-servere, med særlig fokus på å skape et trygt spillmiljø i Norge. Minecraft lager dataspill.

Dugnadsinnsats

- Det har ikke akkurat gått linjevei dette her, men det går rykende fort, ivrer Fredrik. 17. mai-komiteen i Ullensaker kommune ble med sporenstreks. Og da jeg ringte Skogliv sa de bare «fett, dette er interessant», og så var vi i gang.

-Siden det har vi jobbet dag og natt for å få til 17. mai-toget, sier Tarjei Mo Batalden i Skogliv.

Fredrik og Tarjei sier at det er plass til mange flere kommuner til 17. mai-toget.
- Det er ikke for sent, selv om det bare er få dager igjen, sier Tarjei, som er overrasket over hvor fort kommunene har snudd seg rundt og blitt med på initiativet fra Ullensaker.

Skogliv er til vanlig en av Norges største Minecraft-servere, med særlig fokus på å skape et trygt spillmiljø i Norge. Fra venstre: Tarjei Mo Batalden (21), Tobias Laundal (21) og Erlend Pilø (24). Foto: Skogliv.

Hvordan bli med 

13 kommuner har meldt seg på så langt, deriblant Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø, Hurdal, Gjerdrum og Ullensaker. 17. mai-toget vil foregå i Minecraft, der det er blitt laget et slags virtuelt mini-Norge. Barna skal gå forbi kjente landemerker og ende på Slottsplassen.

Av videoen (klikk på bildet) får man et inntrykk av hvordan spillet er og hvor togene skal gå. De virtuelle landemerkene vil fylles med dataspillende barn på nasjonaldagen. Video: Skogliv.

Hva skjer på selve dagen

I en paradegate i dataspillet Minecraft kan barn, unge og familier logge seg på for å møtes, og gå sammen i toget. På veien møter de flere kjente landemerker fra hele Norge som Nidarosdomen, Bryggen og Stortinget.

- Spillere som vil være med å gå i tog logger inn fra PC, mobil eller annet på 17. mai. Togene vil gå hele dagen, men kommunene oppfordres også til å samle innbyggere på et bestemt tidspunkt for å kunne gå sammen lokalt. 

Hjemme i Ullensaker er det alt annet enn stille før stormen. Selv om Fredrik virker som det absolutt motsatte av kommunegrå, er det ikke hverdagskost å arrangere et stort nasjonalt prosjekt på halvannen uke. 
- Heldigvis er det ikke alt som må gå linjevei i Kommune-Norge, ler Fredrik.

Han har akkurat fått vite at ordføreren i Oslo, Marianne Borgen, blir med i det første og forhåpentligvis største virtuelle barnetoget i Norge.
- Fredrik Sørensen fra Ullensaker ringte meg og fortalte om det digitale 17. mai-toget. Jeg synes det var en morsom ide. 17. mai-komiteen i Oslo har bevilget litt penger og vi er klare for virtuelt tog her i Oslo 17. mai. Jeg titter innom og har oppfordret barnebarna mine til det samme, sier Oslo-ordføreren.

Om eventet

  • 17. mai-toget i Minecraft går forbi kjente landemerker og ender på Slottsplassen.
  • Kommuner som vil bli med kontakter www.Skogliv.no
  • Spillere som vil være med å gå i tog logger inn fra PC, mobil eller annet med adresse: 17mai.Skogliv.no 
  • Togene går hele tiden, men kommunene oppfordres til å samle innbyggere på et bestemt tidspunkt for å gå sammen.