Til hovedinnhold

Demokrati og styring

Folkevalgt

Internasjonalt

Lokaldemokrati og styring

Storting og regjering

EU-programmer: nyttige for kommunesektoren?

Prosjektet har undersøkt omfang og nytte av norsk kommunesektors bruk av EU-prosjekter

Foto: Dati Bendo

Prosjektnummer:154016

Utførende miljø: NIBR - Norsk inst. for by- og regionforskning

Ferdigstilt: 2016

Deltakelse i EU-prosjekter oppleves som givende og lærerikt. På individnivå gir prosjektene faglig påfyll, inspirasjon, nye ideer og selvbekreftelse. Ikke minst gir de internasjonale kontakter og nettverk som ofte består etter at prosjektperioden er over.  

Prosjektdeltakelse har betydning for kompetanseutvikling i kommunene, og det kan resultere i ny kunnskap om tiltak og nye muligheter som direkte påvirker innholdet i en tjeneste eller politikkområde. Eksempler på dette er energisparingstiltak som styrker kommunens miljøarbeid.  

Prosjektdeltakelse gir også innsikt i hvordan man kan organisere en tjeneste eller virksomhet annerledes, noe som resulterer i organisatoriske endringer. Eksempler på dette er en mer tverrfaglig organisert hjemmetjeneste.

For at prosjektene skal oppnå de resultatene som er satt er særlig to forhold viktige. Det ene faktoren er prosjektstyring.  Den andre faktoren er at resultatene implementeres i organisasjonen.  Prosjekter som har implementering som et element i selve prosjektet, er ofte   mer fornøyde med prosjektresultatene.

Alle prosjektene i denne studien er nyttige i den forstand at deltagerne har blitt mer bevisst på alleuropeiske utfordringer og europeisk kultur.  

Flere av prosjektene har en form for teknisk innovasjon som prosjektmål og derfor klart en form for langsiktig nytte, i teknisk forstand. Det finnes også gode eksempler på at kommuner og fylkeskommuner som gjennom deltagelse i et prosjekt tilføres ny kompetanse og kunnskap og at dette har blitt institusjonalisert i egen organisasjon. Videre finnes det eksempler på at deltagelse har vitalisert et helt politikkfelt og at EU-prosjekter derfor har blitt en permanent del av virkemiddelbruken. 

KONTAKT