Dette går fram av disse landenes støtte til et nytt initiativ tatt av presidenten for hele toppmøtet, Sultan Al Jaber og Bloomberg Philanthropies, kalt The COP 28 Coalition for High Ambition Multilevel Partnerships for Climate Action (CHAMP).

Initiativet ble presentert på et eget stort toppmøte mellom COP-ledelsen og ordførere i tilknytning til klimakonferansens åpningsmøte med statslederne. Dette er første gang kommunesektoren har deltatt i en formell prosess i klimaforhandlingene. Over 250 ordførere og guvernører fra alle verdensdeler deltok på dette stormøtet.

En hovedmålsetting med CHAMP-initiativet er å utnytte det store potensialet for utslippskutt og tilpasningstiltak i byer og lokalsamfunn gjennom å inkludere kommunesektoren i arbeidet med å oppnå mer ambisiøse nasjonale bidrag til Paris-avtalen som alle nasjonalstater skal melde inn til FN i 2024. Hvor forpliktende dette samarbeidet vil være vil avhenge av teksten i den endelige slutterklæringen fra COP 28.

Dette kan derfor vise seg å være det viktigste resultatet i klimaforhandlingene for kommunesektorens klimaarbeid siden anerkjennelsen i Paris-avtalen i 2015.

Blant innlederne på stormøtet var FNs generalsekretær Antonio Guterres, Kinas mangeårige spesialutsending Xie Zhenhua og ordførere og guvernører for Bogota, Dubai, Makati, Paris, Rio de Janeiro og Tokyo.

Foto: Ole Jørgen Grann, KS

FNs generalsekretær Guterres taler ved åpningen av kommunesektorens toppmøte (Local Climate Government Summit) under klimaforhandlingene (COP28) i Dubai. Det er første gang kommunesektoren har deltatt i en formell prosess i klimaforhandlingene. (Foto: Ole Jørgen Grann, KS)

Les mer om KS og COP28

Årets klimatoppmøte, COP 28, avholdes i Dubai i De forente arabiske emirater 30. november til 12. desember i år. KS har vært involvert i FNs klimaforhandlinger (COP) på vegne av norsk kommunesektor siden forhandlingene startet i 1995, med hovedvekt på de siste 15 årene.

 

Internasjonal kommunesektor har et eget kontaktpunkt mot FN, kalt Local Governments and Municipal Authorities (LGMA) som koordinerer medlemmenes aktiviteter på toppmøtet. KS-administrasjonen vil delta med én representant på deler av toppmøtet, som en del av Council of European Municipalities and Region (CEMR)s delegasjon.

 

Gjennom Paris-avtalen i 2015 ble kommunesektorens klimaarbeid anerkjent av nasjonalstatene som et viktig bidrag til utslippskutt og tilpasning. Dette ble forsterket på toppmøtet i Glasgow i 2021, hvor det ble påpekt «et presserende behov» for økt klimasamarbeid mellom forvaltningsnivåene, såkalt «multilevel action». Nå ligger det an til at kommunesektoren kan bli sterkere involvert, både formelt og reelt, i selve forhandlingsprosessen og i utformingen og gjennomføringen av nye klimamål.

 

Skal fastslå status og hvordan nå målene

Hovedtemaet på årets toppmøte vil bli den globale gjennomgangen, The Global Stocktake. Dette er en felles, global prosess fastlagt i Paris-avtalen, med mål om å fastslå status for verdens klimaarbeid, identifisere gapet mellom hva som gjøres og hva som må gjøres ifølge vitenskapen, og finne fram til hvordan målene i Paris-avtalen kan nås. Dermed skal nasjonalstatene få et felles grunnlag for eget arbeid med å få på plass nye mål og tiltak i sine nasjonale bidrag til måloppnåelsen, Nationally determined contributions, som skal meldes inn til FN i 2025.

 

Gjennomgangen skal fullføres for første gang i år, etter et treårig arbeid med en rekke såkalte tekniske dialogmøter mellom klimaforhandlere, eksperter og representanter for sivilsamfunnet, deriblant kommunesektoren. Dette arbeidet har munnet ut i en faglig synteserapport som skal sluttbehandles på COP 28 med politiske føringer for nasjonalstatenes videre klimaarbeid. Felles påvirkning fra kommunesektoren For å påvirke denne sluttbehandlingen og de øvrige forhandlingene på COP 28 har internasjonal kommunesektor formulert et grundig posisjonspapir, med konkrete tekstforslag til avtaletekster. Et viktig element der er oppfordringer til at kommunesektoren involveres i utformingen av nye nasjonale forpliktelser og strategier.

 

Blant bidragsyterne til posisjonspapiret er også EU-tilknyttede European Committee of the Regions og sekretariatet til Under 2 Climate Group, der Norge er medlem.

 

EU vil øke samarbeidet med lokale myndigheter

Dette arbeidet har bidratt til at klimaministrene i EU, gjennom en beslutning i Rådet 17. oktober, vedtok følgende, som en av flere føringer for EUs forhandlingsposisjoner på COP 28:

 

«43. RECOGNIZES the leadership of local and regional governments in accelerating and broadening climate action while effectively engaging citizens in the transformative process to sustainable lifestyles and patterns of consumption and production and STRESSES the need for increased involvement of local and regional governments in the process of implementing NDCs, national adaptation plans (NAPs) and LTS.» (LTS er langtidsstrategier).

 

Vil anerkjenne lokale lederes «kritiske rolle»

Et annet viktig signal om den økte interessen for involvering av kommunesektoren er et nytt initiativ fra presidenten for COP 28, Sultan Al Jabeer. I et brev til partslandene i FNs Klimakonvensjon og observatørenes grupperinger lanserer han et forum for økt samarbeid mellom nasjonale og andre aktører, kalt the Coalition for High Ambition Multilevel Partnerships (CHAMP). I brevet fastslår han samtidig at «COP 28 vil anerkjenne den kritiske rollen til lokale ledere i COP-prosessen». Som et uttrykk for dette vil klimatoppmøtets presidentskap for første gang formelt være medarrangør for et stormøte med formål å bringe ikke-statlige ledere inn i COP-prosessen. USAs klimautsending John Kerry, Kinas mangeårige klimautsending Xie Zhenhua, statsledere og hundrevis av ordførere, delstatsledere, næringslivsledere og organisasjonsledere er ventet å delta på stormøtet, kalt COP28 Local Climate Action Summit. Det arrangeres 2. desember.

 

Omfattende arrangementer om kommunale temaer

Det offisielle COP-programmet omfatter også en egen temadag 6. desember om «Multilevel action, urbanization and built environment/transport». En annen temadag om natur, arealbruk og hav vil også være av interesse for kommunesektoren. Kommunesektoren har et eget kontaktpunkt mot FN, kalt Local Governments and Municipal Authorities (LGMA), koordinert av sektorens miljøorganisasjon ICLEI. LGMA vil ha en egen paviljong inne på forhandlingsområdet med en rekke arrangementer under hele COP 28.